MLINCI KAKVE SU SAMO NAŠE BAKE SPREMALE: Caka dobrog testa je SAMO U JEDNOM SASTOJKU, otkrivena TAJNA
Mlinci, Foto: Printscreen Youtube / Bokina kuhinja

recept

MLINCI KAKVE SU SAMO NAŠE BAKE SPREMALE: Caka dobrog testa je SAMO U JEDNOM SASTOJKU, otkrivena TAJNA

Testo treba pustiti da malo odstoji, nekih pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši

Objavljeno:

Priprema domaćih mlinaca je jednostavan zadatak i ne oduzima previše vremena. Potrebna su samo tri sastojka – brašno, voda i so. Ako pitate domaćice u kojoj količini treba dodati brašna, često ćete naići na odgovor – otprilike.

A otprilike je zapravo oko 400 grama brašna, dva decilitra vode i kašičica soli. Savetuje se da se koristi prosejano oštro brašno uz dodatak manje količine glatkog brašna, otprilike dve kašike. Na tu količinu sastojaka može se dodati jedno jaje, ali nije obavezno. Od navedenih sastojaka zamesi se testo koje nije lepljivo, a podseća na mekani plastelin. Testo za pite savijače je sličnog karaktera, pa se višak testa od pripreme savijače može iskoristiti za izradu mlinaca.

Mlinci
foto: Printscreen/Youtube/Mladen Jakopović

Testo treba pustiti da malo odstoji, nekih pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Stajanjem se dobije testo koje se lepo naduje prilikom pečenja i bude prošarano lepim zlatnim krugovima. Zatim je testo potrebno podeliti na desetak manjih delova koji se razvaljaju na pobrašnjenoj podlozi. Mlince je potrebno tanko razvaljati, na debljinu od oko 2 mm. Može se razvaljati u pravilne krugove, ali nije potrebno, jer ih na kraju svakako cepamo na manje komade.

Pečenje na tiganju

Tradicija nalaže da se ovaj specijalitet zagorske kuhinje peče na vrućoj ploči peći na drva. Ipak, ukoliko nam takva peć nije dostupna, mlince možemo peći na tiganju na šporetu ili u rerni. Ako mlince pečemo na tiganju, potrebno ga je jako zagrejati. Zatim, stavljamo mlinac na tiganj i pečemo ga vrlo kratko sa jedne i druge strane, sve dok ne dobije karakteristične krugove. Mlince zatim treba odložiti na čistu krpu da se ohlade. Mogu se odmah pripremati, ali ukoliko se radi o većoj količini, potrebno ih je prvo odložiti u papirnatu kesu da se još malo prosuše na vazduhu, a nakon dan-dva se mogu ostaviti u zatvorenu plastičnu posudu ili kesu.

Pečenje u rerni

Ako se odlučite za pečenje mlinaca u rerni, potrebno je da je zagrejete na temperaturu od 230 stepeni, a ujedno i lim za pečenje. Kad je rerna zagrejana, na vrući lim stavljamo mlince zajedno sa papirom za pečenje. Pečemo ih sve dok ne dobiju lepu boju, a potrebno ih je okrenuti i zapeći i sa druge strane. Gotove mlince opet stavljamo na krpu da se ohlade. Ovako dobijeni mlinci su suvi i tvrdi i mogu se odmah staviti u zatvorenu posudu na čuvanje. Ako mlince želimo odmah pripremiti, iscepkamo ih na manje komade i prelijemo kipućom slanom vodom i pustimo da odstoje pet minuta, pa ih procedimo, prelijemo masnoćom od pečenja i poslužimo.

Recept za slatku česnicu:

01:43

SLATKA ČESNICA: Vojvođanski božićni kolač od koga će vam poći voda na usta (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.