POSNO LUDO TESTO KOJE DANIMA MOŽE DA STOJI U FRIŽIDERU: Pravi se od svega ŠEST SASTOJAKA! (RECEPT)
Testo, Foto: Printscreen Youtube/Bokina kuhinja

POSNI PETAK

POSNO LUDO TESTO KOJE DANIMA MOŽE DA STOJI U FRIŽIDERU: Pravi se od svega ŠEST SASTOJAKA! (RECEPT)

Slana i slatka peciva su dobar izbor za doručak i večeru

Objavljeno:

U danima posta većini domaćica predstavlja veliki izazov odabir recepata za obroke koje će pripremiti ukućanima.

Slana i slatka peciva su dobar izbor za doručak i večeru, a najbolje rešenje je priprema univerzalnog testa od kog se mogu napraviti kiflice, perece, štapići, đevreci, kajzerice, buhtle…

Takozvano ludo testo koje se pravi od svega šest sastojaka je sjajno rešenje, tim pre što može da stoji u frižideru danima i da po potrebi odvajate količinu koju ćete ispeći.

Sastojci:

1 kg brašna tip 400

500 ml kisele vode

40 g svežeg pekarskog kvasca (ili 7 g suvog kvasca)

2 kašike šećera

3 kašičice soli

10 kašika ulja

1 / 4 Foto: Printscreen/TikTok/belspies

Priprema:

U posudu sipajte 100 mililitara kisele vode, pa je blago zagrejte. Sklonite vodu sa šporeta, dodajte joj kvasac, šećer i malo brašna, pa razmutite i ostavite da zapeni.

U veliku činiju sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac, so, ulje i postepeno sipajte preostalu kiselu vodu. Umesite testo koje će biti meko i elastično. Kad testo počne da se odvaja od dlanova, pokrijte ga pamučnom krpom i ostavite sat vremena da narasta.

Ovako pripremljeno testo možete odmah da oblikujete u kifle, perece, štapiće..., i da ga stavite u tepsiju, pa da opet ostavite da odstoji sat vremena. Tad će biti spremno za pečenje u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Preostalo testo stavite u nauljenu kesu moju ćete zavezati i držati u frižideru. Da bi peciva koja pravite od ovog testa bila vazdušasta i mekana obavezno ih ostavite da odstoje u tepsiji barem sat vremena pre pečenja.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.