O POREKLU SEKE SABLIĆ SE GODINAMA NAĐAGALO: Ovo je PRAVA ISTINA, sigurno NISTE ZNALI
Seka Sablić, Foto: Beta/ Milan Obradović

saznajte

O POREKLU SEKE SABLIĆ SE GODINAMA NAĐAGALO: Ovo je PRAVA ISTINA, sigurno NISTE ZNALI

Naklonost filmske kritike i obožavanje publike postigla je kao Kristina u crnoj komediji Maratonci trče počasni krug.

Objavljeno:

Jelisaveta Seka Sablić je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica, koja po nekim izvorima slovi za najveću domaću komičarku ili kraljicu komedije.

Karijeru je započela pre više od pedeset godina, da bi danas bila jedna od najpopularnijih i najvoljenijih glumica u svim zemljama bivše Jugoslavije. Naklonost filmske kritike i obožavanje publike postigla je kao Kristina u crnoj komediji Maratonci trče počasni krug.

Seka Sablić
foto: Marina Lopičić

Veliki uspeh ostvarila je u komedijama Burduš, Tesna koža 3, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Razvod na određeno vreme, Sekula i njegove žene, Druga Žikina dinastija i Sekula se opet ženi.

Izuzetne komičarske sposobnosti pokazala je kao drugarica Seka u TV seriji Bolji život i kao sekretarica Marijana u Srećnim ljudima. Zenit nove popularnosti doživela je zahvaljujući sitkomu Ljubav, navika, panika iz 2005. godine, pa zatim petnaest godina kasnije, sa komedijom Tri muškarca i tetka, kada je imala 79 godina.

Dobitnica je najprestižnijih nagrada i priznanja, pre svega Dobričinog prstena i Žanke Stokić, četiri Statuete Ćuran, jednog Zlatnog ćurana, Nagrade Pavle Vuisić, Nušićeve nagrade, Sterijine nagrade, Zlatne arene i mnogih drugih.

Seka Sablić
foto: Stefan Kojić

Posle 50 godina karijere, Seka je i dalje aktivna. Igra predstave u mnogim beogradskim pozorištima, snima filmove i gostuje u televizijskim serijama.

Jelisaveta je rođena 13. juna 1942. godine, u Beogradu.

Otac Stevan rođen je u Maloj Gradusi, na Baniji, a majka Vera Avramović (rođena kao Meri Ašerović u Leskovcu i poreklom je sefardska Jevrejka. Završila je Osnovnu školu „Sveti Sava”, Četrnaestu beogradsku gimnaziju i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, 1965. godine, kao najbolji student u klasi profesora Mate Miloševića. Tu je upoznala Dragana Nikolića, koji je najpre postao njen najbolji prijatelj sa klase, a potom i kum.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.