EVO GDE TREBA ČUVATI PARADAJZ: Rešena velika muka domaćica, jedino tako vam NEĆE OMEKŠATI
Paradajz, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

VAŽNO

EVO GDE TREBA ČUVATI PARADAJZ: Rešena velika muka domaćica, jedino tako vam NEĆE OMEKŠATI

S obzirom da mu na pijacama i u marketima cena dostiže i do 400 dinara, paradajz sada kada mu sezona još nije, kupuje se uglavnom na komad.

Objavljeno:

Ali ono što nikako ne želite je da vam kupljeni paradajz propadne ili se pokvari zato što ga niste pravilno čuvali.

Ljudi imaju različita mišljenja o tome kako se čuva paradajz, ali svi žele isti rezultat: sveži, slatki paradajz za jelo i kuvanje što je dulje moguće.

Gde čuvati sveži paradajz?

Za optimalni kvalitet i ukus, držite sveži paradajz na pultu ili u ostavi, navodi američko Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga. Naročito ako kupujete nezreli paradajz, trebalo bi ih držati na sobnoj temperaturi dok ne dostigne vrhunac zrelosti i dok ih ne budete bili spremni da ga konzumirate. Nakon što sazri, razmislite o tome da paradajz premestite u frižider, u zavisnosti od toga kada planirate da ga jedete.

Mogu li se paradajz čuvati u frižideru?

Da, paradajz možete čuvati u frižideru, ali važno je uzeti u obzir zrelost paradajza. Hlađenje prekida proces zrenja i niko ne želi da jede nezreli paradajz. Ako stavite nezreli paradajz u frižider, on će i ostati takav – nikad tako ukusni kao što su mogli da budu. Što se tiče prezrelog paradajza, pazite da ih ohladite kako biste usporili njihovo kvarenje, a imajte na umu da prezreli paradajz možete koristiti za umake.

Može li se paradajz zamrznuti?

Možete, ali to će promeniti teksturu kada se odmrzne. Sećate se kako je tekstura ohlađenih paradajza brašnjavija jer se voda u paradajzu malo proširila? Kada se zamrzne, ta voda će se proširiti koliko god može, a zatim će se smanjiti iznad svog izvornog stanja kada se odmrzne. Drugim rečima, sveži paradajz nakon odmrzavanja neće biti čvrste strukture, pa ga je najbolje koristiti samo za kuvanje umaka ili čorbica. Za optimalan ukus i jednostavnu upotrebu, Nacionalni centar za kućno odlaganje hrane predlaže da se paradajzu prvo izvadi sredina i oljušti, a da se zatim zamrzne ceo ili u komadima. Smrznuti paradajz čuvaće se do dva meseca, pa ako želite da ovako sačuvate paradajz na mesec ili više, ovo je vaš najbolji izbor, piše Večernji list.

Kako sačuvati isečeni paradajz?

Budući da kožica štiti meso, najbolje je paradajz držati ceo za skladištenje, ali ako vam ostane paradajz koji ste isekli, postoji način da je duže ostane svež. Jednostavno čvrsto prekrijte isečenu stranu plastičnom folijom i labavo omotajte stranu s kožicom. Stavite paradajz na mali tanjir prerezanom stranom prema dole i stavite je u frižider. Ovako sačuvan, isečen paradajz će trajati nekoliko dana.

(Espreso/Krsatrica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.