NAMAŽITE OVO NA SEBE I KRPELJI VAM NEĆE MOĆI NIŠTA: Beže od toga čim OSETE MIRIS, to im je SMRTNA PRESUDA
Krpelj, Foto: Printscreen Youtube/Elta HD

MORATE ZNATI

NAMAŽITE OVO NA SEBE I KRPELJI VAM NEĆE MOĆI NIŠTA: Beže od toga čim OSETE MIRIS, to im je SMRTNA PRESUDA

Insekti su naši najveći letnji neprijati. Gotovo ni jedno leto ne može da prođe bez krpelja, a mi vam prdstvajamo mere zaštite od ovih malih napasti!

Objavljeno: 12:03h

Krpelji su paukoliki zglavkari koji imaju oblik vrećice. Po ljudskoj koži se kreću neosetno zahvaljujući vodenim jastučićima na vrhovima nožica. Hrane se krvlju.

Ujed krpelja, kako ga prepoznati

Krpelji žive napolju. Sakrivaju se u travi, drveću, grmlju i zapuštenim površinama. Ujed krpelja često je lako prepoznati, zato što krpelj, ukoliko se ne ukloni, može ostati pričvršćen na koži duže vreme, i do 10 dana nakon ugriza. Ujed krpelja je bezbolan i ne izaziva svrab, zbog postojanja prirodnog anestetika u njegovoj pljuvačci. Preporučen je preventivni pregled kože celog tela i kosmatog dela glave, ukoliko ste duže vreme boravili u prirodi. Ova preventivna mera se posebno preporučuje kod kontrole dece. Ista pravila važe i za kućne ljubimce, kod kojih je ujed krpelja česta pojava. Vakcinišite kućnog ljubimca u veterinarskoj ustanovi, protiv piroplazmoze, kao i lajmske bolesti, kako bi smanjili rizik.

Krpelj
foto: Printscreen/Youtube/SuRTVCity

Bolesti koje prenose krpelji

Krpelj je poznat kao prenosioc raznih bolesti putem gram-negativne bakterije Spiroheta (latinski Spirochaeta). Ova bakterija se deli na tri roda: Treponema, Leptospira, i ona koju najčešće prenose krpelji Borelija (latinski Borrelia Burgdorferi) koja je uzročnik lajmske bolesti ili krpeljskog encefalitisa. Rana detekcija lajmske bolesti koja nastaje ovim putem je bezopasna, međutim, u kasnijem stadijumu, može prouzrokovati različite komplikacije poput artritisa, hroničnog zapaljenja zglobova, kao i oštećenje perifernog nervnog sistema. Prvi simptomi lajmske bolesti su crvenilo prstenastog tipa na mestu, kao i oko uboda, koje se javlja i širi već nakon nekoliko dana nakon uboda, a oblikom podseća na metu.

Kako izvaditi krpelja

Kako se vadi krpelj? Najvažnija stvar koju treba da uradite kada pronađete krpelja na sebi jeste da ga pravilno uklonite. Za razliku od većine drugih buba koje ujedaju, krpelj obično ostaje vezan za vaše telo nakon ujeda. Posle perioda od oko 10 dana hranjenja, izvačenja krvi iz tela, krpelj se može odvojiti i otpasti. Krpelja treba izvaditi što pre, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja infekcija. Stručno vađenje krpelja se vrši u ambulanti, specijalnom sterilnom pincetom.

Najbolja zaštitita od krpelja

  • Izbegajte predele potencijalno nastanjene krpeljima (visoka trava, bujno rastinje, neuređene šume)
  • Nosite svetlu odeću koja pokriva ruke i noge kada hodate šumom ili travnatim predelima gde su krpelji uobičajni
  • Nanesite na kožu repelent, sredstvo protiv ujeda insekta pre planiranog boravka u prirodi
  • Pažljivo proverite kožu nakon što ste boravili u predelima sklonim krpeljima, posebno pod rukama, iza ušiju, između nogu, kolena i u kosi
  • Krpelj se češće može vezati za vašeg kućnog ljubimca, a nakon toga preći na vas, dok dodirujete ili držite ljubimc

(Espresp/dezinsekcija-deratizacija.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.