SRBI GA PIJU SVE ČEŠĆE A NI NE SANJAJU KOLIKO JE OPASAN: Ovaj LEK može da vam OŠTETI MOZAK
Lekovi, Foto: Nemanja Nikolić

HITNO

SRBI GA PIJU SVE ČEŠĆE A NI NE SANJAJU KOLIKO JE OPASAN: Ovaj LEK može da vam OŠTETI MOZAK

Sve češći su problemi mladih sa anksioznošću i napadima panike, a lekovi koji im se prepisuju evo do čega mogu da dovedu:

Objavljeno: 13:27h

Oni koji imaju problema sa anksioznošću i napadima panike često piju lekove koji mogu da izazovu problema sa mozgom ukoliko se piju često. Takođe, ovi lekovi prepisuju se onima koji imaju problema sa spavanjem.

Nedavno je otkriveno da je broj ljudi u Velikoj Britaniji koji koriste lekove za borbu protiv anksioznosti porastao. Upotreba takvih lekova je u stalnom porastu poslednjih godina, svuda u svetu i sada je nova studija otkrila da pilule mogu uticati na mikroglijalne ćelije mozga.

Stručnjaci Australijske organizacije za nuklearnu nauku i tehnologiju (ANTSO) rekli su da bi njihova upotreba mogla da ometa dendritske bodlje. Dendritične bodlje igraju ključnu ulogu u neuronima mozga i doprinose delu mozga koji naelektriše i aktivira ćelije.

Istraživanja u poslednjih 5 godina su otkrila da uobičajeni lekovi protiv anksioznosti, kao što su benzodiazepini (Ativan, Ksanak, Clonazepam, itd.) mogu povećati rizik od razvoja demencije.

Profesor na „ANTSO“ Ričard Banati rekao je da je studija važna jer pokazuje da dugotrajna upotreba lekova protiv anksioznosti može doprineti ubrzanju demencije. On je dodao da još nije poznato kako je do toga došlo. U radu on navodi da mozak ima milione neurona koji pomažu u prenošenju informacija.

Lekovi
foto: Profimedia

Profesor Banati je rekao da je većina istraživanja fokusirana na ovu oblast, pa je rekao da je njihov tim umesto toga pogledao mikroglijalne ćelije.

“To su male i veoma mobilne ćelije koje su deo ne-neuronske matrice u koju su ugrađene nervne ćelije. Ova matrica čini značajan deo mozga i zapravo direktno utiče na funkcionisanje neuronskih mreža“, rekao je on za „Neurosciencenews“.

Međutim, ključno je napomenuti da je studija sprovedena na miševima i da možda neće imati isti efekat u ispitivanjima na ljudima. Lekari su testirali diazepam i shvatili da on ne ide direktno u sinapse i umesto toga je otišao u mikrogliju.

Diazepam – poznatiji kao valijum – koristi se za lečenje anksioznosti, odvikavanja od alkohola i napada. Takođe ublažava grčeve mišića i daje sedaciju pre medicinskih procedura jer ima smirujući efekat na telo. U studiji, lek je promenio normalnu aktivnost mikroglijalnih ćelija i funkciju koju imaju.

Oni su istakli da bi to moglo da znači da oni koji uzimaju lekove mogu patiti od ozbiljnog umora, a kasnije bi mogli da pretrpe kognitivna oštećenja. To su uporedili sa oštećenjem mozga.

A ovde pogledajte šta se desi ako nikada ne popijete antibiotik:

02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

(Espreso/anxietycentre.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.