UKUS NEKIH STARIH VREMENA: Gurabije su ponovo u modi, evo kako da ih napravite OČAS POSLA (RECEPT)
Gurabije, Foto: Printscreen/Zoutube/Recepti-Tom Filos

sjajno

UKUS NEKIH STARIH VREMENA: Gurabije su ponovo u modi, evo kako da ih napravite OČAS POSLA (RECEPT)

Gurabije su starinski kolač koji se topi u ustima i koji iz dana u dan postaje sve ukusniji

Objavljeno: 10:10h

Vreme je da svoje najdraže obradujete jednim fantastičnimreceptom.

I to na način koji će vas oduševiti.

Gurabije su starinski kolač koji se topi u ustima i koji iz dana u dan postaje sve ukusniji. Čuvajte ih u zatvorenim kutijama na hladnom i tamnom mestu. Sjajne su za slatki zalogaj uz kafu ili čaj, a mi vam donosimo tradicionalni recept iz bakine sveske.

Sastojci:

200 g masti

400 g brašna

150 g mlevenih oraha

1 jaje

80 g šećera u prahu

1 kesica vanilin šećera

pola kesice praška za pecivo

kašičica sode bikarbone

25 ml rakije

Gurabije
Gurabijefoto: Printscreen/Youtube/Mimina Kuhinja

Priprema:

Mast malo ostavite na sobrnoj temperaturi da omekša, pa je dobro umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte celo jaje, rakiju, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve ponovo umutite. U smesu dodajte orahe i postepeno dodajuću brašno zamesite testo.

Testo ne treba da bude ni previše meko, ali nemojte ni preterati sa brašnom, da se ne stvrdne. Od dobijenog testa pravite kuglice veličine oraha i ređajte u pleh, ali između njih ostavite veći razmak, jer u toku pečenja narastu duplo. Rernu zagrejte na 180 C i pecite ih nekih 15-ak minuta.

Gurabije treba da ostanu svetle, a njihovo dno da blago porumeni. Tople gurabije valjajte u prah šećer i odložite na tacnu da se ohlade.

Bonus video:

02:46

DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.