sjajno
UKUS NEKIH STARIH VREMENA: Gurabije su ponovo u modi, evo kako da ih napravite OČAS POSLA (RECEPT)
Gurabije su starinski kolač koji se topi u ustima i koji iz dana u dan postaje sve ukusniji
Vreme je da svoje najdraže obradujete jednim fantastičnimreceptom.
I to na način koji će vas oduševiti.
Gurabije su starinski kolač koji se topi u ustima i koji iz dana u dan postaje sve ukusniji. Čuvajte ih u zatvorenim kutijama na hladnom i tamnom mestu. Sjajne su za slatki zalogaj uz kafu ili čaj, a mi vam donosimo tradicionalni recept iz bakine sveske.
Sastojci:
200 g masti
400 g brašna
150 g mlevenih oraha
1 jaje
80 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
pola kesice praška za pecivo
kašičica sode bikarbone
25 ml rakije
Priprema:
Mast malo ostavite na sobrnoj temperaturi da omekša, pa je dobro umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte celo jaje, rakiju, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve ponovo umutite. U smesu dodajte orahe i postepeno dodajuću brašno zamesite testo.
Testo ne treba da bude ni previše meko, ali nemojte ni preterati sa brašnom, da se ne stvrdne. Od dobijenog testa pravite kuglice veličine oraha i ređajte u pleh, ali između njih ostavite veći razmak, jer u toku pečenja narastu duplo. Rernu zagrejte na 180 C i pecite ih nekih 15-ak minuta.
Gurabije treba da ostanu svetle, a njihovo dno da blago porumeni. Tople gurabije valjajte u prah šećer i odložite na tacnu da se ohlade.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!