SRBI GRABE OVU HRANU U MARKETIMA, A NE ZNAJU VEOMA OZBILJNU STVAR O NJOJ: Evo kakve POSLEDICE ima po ORGANIZAM
Meso, Foto: Printscreen Youtube/Dozus Cook

oprezno

SRBI GRABE OVU HRANU U MARKETIMA, A NE ZNAJU VEOMA OZBILJNU STVAR O NJOJ: Evo kakve POSLEDICE ima po ORGANIZAM

Evo osam koji bi mogli da se kriju u obroku, zajedno sa nekim jednostavnim metodama za sprečavanje bolesti i infekcija.

Objavljeno:

Ako se ne kontrolišu, paraziti i bakterije koje se prenose hranom mogu biti smrtonosne, a njihova kontrola predstavlja ozbiljnu zabrinutost i za vlade i za proizvođače hrane.

Obično ne možete da vidite ili okusite parazite ili bakterije koje se prenose hranom, što može biti malo uznemirujuće. Evo osam koji bi mogli da se kriju u obroku, zajedno sa nekim jednostavnim metodama za sprečavanje bolesti i infekcija.

1. E. coli

Kada govorimo o E. coli od koje se ljudi razbole, obično govorimo o E. coli koji proizvodi Shiga toksin, ili STEC. Sojevi STEC-a, najčešće 0157, stvaraju toksin nazvan Shiga koji je opasan za ljude. E. coli se uglavnom nalazi u nedovoljno kuvanoj govedini. Ne možete ga videti, okusiti ili pomirisati. Ako ga progutate, možete doživeti grčeve u stomaku, povraćanje, groznicu i dijareju - često krvavu.

Junetina
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Kako to sprečiti Ne postoje dostupni lekovi koji bi pomogli u lečenju infekcije E. coli, kao ni vakcine koje bi je mogle sprečiti. Rizik možete da smanjite tako što ćete sve svoje meso temeljno kuvati dok ne dostigne unutrašnju temperaturu od 160°F (71,1°C). Kada pripremate govedinu, održavajte radnu površinu čistom, često perite ruke i nemojte unakrsno zagađivati pribor za kuvanje.

2. Giardia

Giardia je jedan od najčešćih uzroka bolesti koje se prenose vodom i hranom u Sjedinjenim Državama. Obično se nalazi u vodi ili hrani koja je kontaminirana fecesom koji sadrži parazita. Infekcija sa Giardia je poznata kao Giardiasis. Kada je u pitanju hrana, đardijazu najčešće dobijate ako jedete nedovoljno kuvanu svinjetinu, jagnjetinu ili divljač.

Simptomi infekcije uključuju grčeve, gasove, dijareju i mučninu. Može potrajati čak 1 do 2 nedelje dok se simptomi ne pojave i 2 do 6 nedelja da se povuku. U retkim slučajevima, simptomi mogu trajati mesecima ili čak godinama. Kako to sprečiti Možete sprečiti giardijazu na sledeći način: često pere ruke voda za piće iz prečišćenih opštinskih izvora ne gutanje vode prilikom plivanja temeljno kuvati svoje meso

Pečenje
foto: Filip Plavčić

3. Tapevorm

Postoji nekoliko vrsta trakavica koje mogu da nađu put u telo putem hrane. Većina trakavica koje pogađaju ljude potiče od jedenja nedovoljno kuvanih životinjskih proizvoda - posebno govedine i svinjetine - kao i kontaminirane ribe koja je sirova ili nedovoljno kuvana.

Simptomi mogu biti nepostojeći: ljudi mogu da žive sa trakavom, a da ne znaju mesecima ili čak godinama. Kada imate infekciju trakavom, možete doživeti gubitak težine, bol u stomaku i iritaciju anusa. Kako to sprečiti Možete sprečiti infekciju pantljičarom tako što ćete temeljno kuvati svo meso koje jedete i oprati sve voće i povrće pre nego što jedete ili kuvate sa njima.

Postojeća infekcija svinjskom pantljičarom može se pogoršati svrabom i lošom higijenom - gde se jaja prebacuju iz anusa u usta nakon grebanja ili brisanja.

4. Tokoplasma gondi

Postoji razlog zašto ste naučeni da uvek perete ruke nakon rukovanja životinjama. Tokoplasma gondii, mikroskopski parazit koji izaziva bolest toksoplazmozu, može se razmnožavati samo unutar mačaka.

Do ostatka sveta stiže kroz mačji izmet. Ako dodirnete mačku sa infekcijom ili rukujete njenom kutijom za otpatke, a da nakon toga ne operete ruke, lako biste mogli preneti parazita na hranu kada je rukujete ili pripremate. Simptomi su slični gripu, a Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) izveštava da je toksoplazmoza treći vodeći uzrok smrti od bolesti koje se prenose hranom u svetu.

Voda
foto: Printscreen / Youtube / Cam25Zoo

Ovu parazitsku infekciju možete dobiti i ako jedete nedovoljno kuvano meso ili pijete neobrađenu vodu. Kako to sprečiti Najbolji načini za sprečavanje infekcije su da temeljno operete i kuvate hranu, često perete ruke i nosite rukavice kada rukujete mačjim izmetom.

5. Ascaris

Ascaris, rod crevnih okruglih glista, uglavnom se prenosi kada ljudi progutaju jaja crva. Ova jaja mogu završiti u vašoj hrani kada dodirnete kontaminirano zemljište ili pojedete voće i povrće koje je uzgajano u takvom zemljištu, a da ih prethodno niste oprali.

Simptomi askariaze su često blagi ili nepostojeći, ali mogu uključivati mučninu, povraćanje i bol u stomaku, kao i kašalj i kratak dah. Kako to sprečiti Možete sprečiti infekciju čestim pranjem ruku, pranjem svih proizvoda pre nego što ih pojedete i izbegavanjem svih proizvoda za koje sumnjate da su uzgajani u kontaminiranom zemljištu.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

6. Criptosporidium

Zaštićeni tvrdom ljuskom, paraziti Criptosporidium nalaze se u svežim proizvodima, mleku i voćnom soku. Kriptosporidioza (Cripto), infekcija parazitom, može izazvati uznemireni stomak, nisku temperaturu, grčeve i vodenu dijareju. Ovi simptomi se obično pojavljuju 2 do 10 dana (ili u proseku 7 dana) nakon ingestije.

Ako dođete u kontakt sa izmetom koji sadrži parazita (na primer, kada menjate pelenu), možete dobiti infekciju. Kako to sprečiti Cripto možete sprečiti tako što ćete temeljno oprati sve svoje proizvode, piti pasterizovano mleko i sokove i često prati ruke tokom dana.

7. Riblji metilji ili pljosnati crvi

Postoji nekoliko vrsta metilja ili pljosnatih crva koji se mogu naći u ribama, kao što su Opisthorchiidae i Paragonimus. Ovi crvi se ubijaju tokom procesa kuvanja, tako da je najveća šansa da ih progutate ako jedete sirovu ribu. Simptomi se razlikuju u zavisnosti od vrste.

Možda će im trebati meseci da se pojave, ali najčešće uključuju probavne smetnje. Kako to sprečiti Iako ste možda u iskušenju da se zakunete od sašimija, šanse za infekciju su na sreću prilično niske. Ovo je posebno tačno za skuplje morske plodove „sushi-grade“.

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

Kada putujete van zemlje, upozoreni ste da ne jedete sirovu slatkovodnu ribu i jela kod kojih su metode pripreme nepoznate.

8. Pinvorms

Pinvorms, koji su takođe poznati kao gliste, uključuju vrste kao što su Vibrio vulnificus, Shigella i Trichinella.

Oni izazivaju najčešću infekciju crvima u Sjedinjenim Državama. Dok pinvorms obično pogađaju samo decu, svako je u opasnosti od infekcije. Pinvorms mogu ući u hranu zbog loše higijene - na primer, dete koje ne pere ruke.

Takođe se vrlo lako šire. Ako se jedan član domaćinstva zarazi infekcijom, svi u domaćinstvu moraju biti lečeni. Crvi žive oko 5 do 6 nedelja u crevima pre nego što umru, ostavljajući iza sebe jaja koja se izlegu i nastanjuju se.

Najčešći simptom infekcije pinvormom je svrab oko anusa — simptom koji može dovesti do veće infestacije dok deca češu zahvaćeno područje i prenose crve i jaja nazad do usta i lica. Kako to sprečiti Iako su uglavnom bezopasni, pinvorms se uglavnom leče lekovima i mogu se izbeći korišćenjem poboljšanih higijenskih praksi.

(Espreso/HealthLihne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.