PREUKUSNO
DODAJTE ČAŠICU OVOGA U UŠTIPKE DA BI BILI MEKANI: Tajna koju nijedna DOMAĆICA još nije znala
Uštipke svi volimo, posebno ako su mekani i nisu masni! Evo savršenog recepta koji naših baka kome nećete odoleti!
Uštipci se mogu jesti i u slanoj i u slatkoj verziji. Idu idealno i sa kajmakom i sa kremom ili džemom. Na vama je da odaberete kombinaciju, ali kada ih ovako budete pripremili nikada nećete pristati na drugi recept!
Sastojci:
- 300 gr brašna (meko T 400)
- 300 ml vode
- 1 kašika ulja
- 20 gr svežeg ili 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- ulje za prženje
Priprema:
KORAK 1: Kvasac razmutiti u toploj vodi i pustiti da odstoji nekoliko minuta. U vodu spustiti umućeno jaje, naliti ulje, pa postepeno dodavati posoljeno brašno i mutiti ručnom mešalicom. Testo mutiti 15-ak minuta, prvo mutilicom, a kada se zgusne lupati varjačom. Izraditi ga da bude gusto, ali ne i tvrdo, taman toliko da teže pada, odnosno da klizi sa kašike. Testo pokriti čistom krpom i ostaviti 30-ak minuta da naraste.
KORAK 2 : Sipati ulje da pokrije za dva, tri prsta dno šerpe. Uzimati testo kašikom i spuštati ga u ulje, zagrejano na srednju temperaturi – ne sme biti ni prevruće ni nedovoljno ugrejano. Prže se uz okretanje sve do lepe zlatnožute boje sa obe strane. Uštipke vaditi rešetkastom kašikom na papirni ubrus.
Posluženje:
Služiti uz namaz po želji, ali i sa sirom, pršutom ili nekim drugim suhomesnatim specijalitetom.
Savet uz ovaj recept:
Uštipci će manje upijati masnoću ako u testo dodate pola čašice rakije.
Da se ne bi lepilo, dobro je kašiku svaki put pre zahvatanja testa malo umočiti u ulje.
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!