EVO DA LI TREBA SOLITI JAJA TOKOM KUVANJA: Poznati kuvar tvrdi da je ISPRAVNO samo JEDNO
Jaja, Foto: Printscreen/Youtube/SVA Agency

VAŽNO

EVO DA LI TREBA SOLITI JAJA TOKOM KUVANJA: Poznati kuvar tvrdi da je ISPRAVNO samo JEDNO

Jaja sadrže moćne hranjive materije, naročito kada je reč o žumancu. Postoji toliko mnogo načina na koje jaja možete uvrstiti u obroke, počevši od kajgane, omleta i kuvanih jaja, piše Klixba.

Objavljeno:

Bilo da ih jedete kao užinu s malo soli i mlevenim crnim paprom ili napravite korak dalje i pretvorite u tvrdo kuvana jaja, dobit ćete ne samo ukusan obrok već i zdrav jer su jaja jedan od najbogatijih izvora određenog nutrijenta zvanog kolin.

Priprema tvrdo kuvanog jaja jedna je od onih tehnika koje su varljivo jednostavne. Premda ne uključuje nikakve kulinarske finese i zahteva tek jednu namirnicu, jako puno toga može poći po zlu.

Kada pripremate kuvana jaja često se pitate treba li posoliti vodu u kojoj ćete kuvati jaja? Iako su mišljenja podeljena, ipak objašnjenja su na strani soljenja vode u kojoj će se kuvati jaja. Evo i zašto.

Kuvanje jajeta u posoljenoj vodi ubrzava taj proces. Ne samo da so ubrzava ključanje vode, nego je ona, nakon što proključa, toplija nego što bi bila da nije posoljena. Kao rezultat toga, jaje se brže skuva. Naravno, budući da je reč o malim količinama soli i kratkom vremenu kuvanja, razlika i nije toliko značajna, ali ipak postoji.

Drugi razlog za ubaciti malo soli u vodu za kuvanje nešto je zanimljiviji, a nedavno ga je objasnio Džejmi Oliver. Slavni kuvar tvrdi kako dodavanje “malog prstohvata soli” u vodu pre kuvanja pomaže da prilikom kuvanja ljuska ostane neoštećena, a ako ipak pukne, pomoći će da belance ne iscuri u vodu ili da iscuri u što manjoj meri.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.