OVO MESO JE UBEDLJIVO NAJZDRAVIJE: A ovakvu vrstu BI TREBALO DA IZBEGAVATE kako bi izbegli ZDRAVSTVENE PROBLEME
Meso, Foto: Emilija Jovanović

pažnja

OVO MESO JE UBEDLJIVO NAJZDRAVIJE: A ovakvu vrstu BI TREBALO DA IZBEGAVATE kako bi izbegli ZDRAVSTVENE PROBLEME

Ćuretina je odličan izvor proteina, vitamina B6 i niacina

Objavljeno:

Meso može biti deo zdrave ishrane. Ono je dobar izvor raznih vitamina i minerala kao što su gvožđe i vitamin B12. Ali nisu sve vrste mesa jednako zdrave.

Stručnjaci izdvajaju pet najzdravijih vrsta i dve koje bi trebalo izbegavati.

Ćureće meso bez kože

Ćuretina je odličan izvor proteina, vitamina B6 i niacina. Ove hranljive materije pomažu u održavanju zdravlja srca, probave, energije, funkcije mozga i drugih telesnih procesa.

Meso
foto: Printscreen/Youtube/ Gordon Ramsay

Ćureći batak i but su izvrstan izvor gvožđa koje je ključno za metabolizam i zdravlje srca, a ako ga ne unosite dovoljno u ishranu, može doći do anemije.

Pileća prsa

I ova je vrsta mesa dobar izvor vitamina B6 i niacina. Istraživanja su pokazala da su pileća prsa važna i za održavanje zdrave telesne težine i zdravlja generalno. Osim toga, belo meso je posebno dobar izvor fosfora i riboflavina.

Svinjski file

Svinjetina je vrsta mesa koja se u najvećoj meri konzumira na globalnom nivou. Svinjski file je jako zdrava namirnica, a svinjetina je izuzetno bogata tiaminom, vitaminom B6, kalijumom, riboflavinom i drugim hranljivim materijama.

Junetina
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Govedina

Nemasno crveno meso može takođe da bude deo zdrave ishrane. Govedina je odličan izvor proteina i drugih dobrih nutrijenata.

Nemasno meso

Porcije mesa koje sadrže manje od 10 grama masti ili 4,5 grama ili manje zasićenih masti najzdravije je meso koje možete uključiti u ishranu. Kada pečete meso, preporučuje se da uklonite višak masnoće ili kože kako bi se smanjio udeo zasićenih masti.

Šta izbegavati?

Prerađeno meso i masni komadi mesa nisu tako zdravi i tebalo bi da ih izbegavate. Recimo, hot dog i salame su namirnice koje ne bi trebalo konzumirati u velikoj meri ili bi trebalo da ih sasvim izbegavate ako je to moguće, piše The Healthy.

Prerađeno meso ima visok udeo natrijuma, a prekomeran unos natrijuma povezan je s nizom zdravstvenih problema.

(Espreso/The Healthy/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.