PRE PRANJA ZUBA OBAVEZNO POPIJTE ČAŠU VODE: Od toga vam može zavisiti ZDRAVLJE
Zubi, Foto: Profimedia

Morate znati

PRE PRANJA ZUBA OBAVEZNO POPIJTE ČAŠU VODE: Od toga vam može zavisiti ZDRAVLJE

Pranje zuba predstavlja osnov lične higijene. Da li ste sigurni da znate sva pravila ove osnove?

Objavljeno:

Prema rečima stručnjaka, pranje zuba bi trebalo ispratiti sledećim važnim pravilom: obavezno ispijanje čaše vode pre samog pranja. Osnovni razlog za to jeste hidratacija i sprečavanje infekcije izazvane suvim ustima.

Takođe, lekari savetuju da se čaša vode popije i pred spavanje kako biste ostali hidrirani tokom cele noći, ali da istu stvar ponovite i odmah nakon što ustanete.

Zdravstvene prednosti ispijanja vode pre pranja zuba su brojne, a u nastavku teksta predstavljamo vam neke od njih.

1. Voda sprečava da vam usta budu suva

Kada popijete čašu vode pre spavanja, pljuvačka će početi da se povećava, a jezik će vam se lagano sušiti, zbog čega će vam usta biti suva. To može otežati ispiranje svih bakterija iz usta, zbog čega je važno da i ujutru, pre nego što operete zube, popijete čašu vode.

Pranje zuba
foto: Profimedia

2. Voda pomaže u pravilnom čišćenju zuba

Ispijanje vode prije pranja zuba može vam pomoći da efikasnije očistite zube. Preporučuje se da pijete vodu kako biste hidrirali telo, ali i održali zube zdravim i jakim. Voda pomaže da se isperu sve čestice hrane ili plak koji su ostali na zubima, a ako perete zube bez prethodnog ispijanja vode, rizikujete da čestice hrane vratite u usta i povećate šanse za razvoj karijesa. Voda takođe pomaže da se usta isperu od svih bakterija koje mogu izazvati loš zadah.

3. Voda pomaže u zaštiti desni od infekcije

Kada ste dehidrirani, desni su pod stresom, što ih čini podložnijim bolestima. Konzumiranje vode pre pranja zuba može pomoći u sprečavanju karijesa i bolesti desni.

4. Voda reguliše i kontroliše temperaturu ljudskog tela

Voda takođe pomaže u regulisanju telesne temperature. Bez vode naša tela postaju dehidrirana, a to može uticati na naše opšte zdravlje. Voda održava usta vlažnim i može sprečiti da štetne kiseline u ustima oštete zube.

(Espreso/Lepa&Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.