EVO KAKO SE PRAVILNO SOLI POMFRIT: Jednu GREŠKU pravimo svi, samo OVAKO će ispasti kao iz restorana
Pomfrit, Foto: Printscreen/youtube/Cookrate - Srpski

SJAJNO

EVO KAKO SE PRAVILNO SOLI POMFRIT: Jednu GREŠKU pravimo svi, samo OVAKO će ispasti kao iz restorana

Prženi krompirići su jedan od najomiljenijih i najpopularnijih priloga na svetu.

Objavljeno:

Ali, budimo iskreni, mnogi od nas su pokušali da ih naprave kod kuće i završili s gnjecavim i neuverljivim rezultatima. U ovom vodiču objasnićemo vam kako da kod kuće napravite savršene pržene krompiriće restoranskog kvaliteta, baš kao što ih pripremaju profesionalni kuvari. Uz malo strpljenja i pravilnu tehniku možete postići pomfrit kakav svi vole, zlatno-smeđe boje, hrskav spolja i mekan iznutra.

Odabir pravog krompira

Prvi korak za pripremu savršenog pomfrita je odabir pravog krompira. Želite da birate krompir koji ima suvu i skrobnu teksturu jer će proizvesti hrskave krompiriće. Kada birate krompir, potražite onaj koji ima grubu, suvu koru i gustu, čvrstu teksturu. Izbegavajte krompire koji su vlažni i imaju glatku, tanku koru.

Važno je napomenuti da različite vrste krompira imaju različite teksture i karakteristike, pa ćete možda morati eksperimentisati kako biste pronašli sortu koja vam najviše odgovara. Mladi krompir nije dobar izbor ako želite hrskavi pomfrit, već će najbolje poslužiti suve i brašnaste sorte s visokom koncentracijom skroba, piše Index.hr.

Sečenje krompira

Nakon što ste odabrali pravi krompir, vreme je za sečenje. Za sečenje krompira na tanke, jednake komade debljine oko pola centimetra možete koristiti oštar nož ili ručnu presu za sečenje voća i povrća. Ključ je izrezati krompir na jednake oblike kako bi se osigurala ravnomjerna termička obrada.

Priprema krompira

Nakon što ste isekli krompir, vreme je da ga pripremite za prženje. Kako se krompir ne bi slepio, stavite ga na najmanje 30 minuta u posudu s hladnom vodom. To će ukloniti površinski skrob s krompira i pomoći pri postizanju hrskavosti. Nakon namakanja kriške krompira temeljno osušite kako biste sprečili prskanje ulja prilikom prženja u vrućem ulju.

Prženje krompira

Sledeći korak je prženje krompira u vrućem ulju. Najbolje je koristiti ulje s visokom tačkom dimljenja, kao što je suncokretovo, ulje uljane repice ili ulje od kikirikija. Za najbolje rezultate krompiriće je važno prvi put pržiti u ulju zagrejanom na temperaturu između 130 i 150 stepeni tri do pet minuta.

Ovaj postupak će delimično ispeći krompiriće bez da dobiju boju. Nakon blanširanja krompire izvadite iz ulja i ostavite da se ohlade u frižideru najmanje 30 minuta.

Kada ste spremni za konačno prženje, zagrejte ulje na temperaturu između 180 i 190 stepeni i krompiriće pržite u malim porcijama kako temperatura ulja ne bi pala. Kada stavljate krompiriće u vruće ulje, trebalo bi da vidite mehuriće, što znači da iz njih izlazi voda i ne ulazi ulje. Krompirići su gotovi kada porumene. Izvadite ih iz ulja i ocedite na papirnatom ubrusu.

Soljenje

Kao začin upotrebite finu morsku so. Krompiriće posolite dok su još vrući kako bi se so zalepila za njih.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.