OVA HRANA JE NAJBOLJA ZAMENA ZA MESO: Proteina ima na IZVOZ, a izgleda GOTOVO IDENTIČNO
Meso, Foto: Emilija Jovanović

Zdravlje

OVA HRANA JE NAJBOLJA ZAMENA ZA MESO: Proteina ima na IZVOZ, a izgleda GOTOVO IDENTIČNO

Zamena za meso postoji! Ova alternativa krije se u namirnicama koje su dobri izvori proteina i koje će Vas držati sitima tokom celog dana.

Objavljeno: 10:34h

Smanjujući rizik od prejedanja kozumirajte proteinske zamene za meso. Ova hrana je odličnog ukusa i sličnog izgleda kao meso. Izbacivanje mesa iz ishrane praktikuje se iz brojnih razloga: od odluke prelaska na vegansku/vegeterijansku ishranu do zdravstvenih raloga.

Bez obzira na razlog zbog kojeg je nekoj osobi potrebna zamena za meso, stručnjaci navode da je od vitalnog značaja znati koje od namirnica mogu da obezbede hranljive materije koje su potrebne čoveku, pre svega proteine. Neke zamene za meso su dobri izvori proteina, neophodnih za ljudsko telo, a istraživanja pokazuju da proteini takođe mogu da pomognu čoveku da se duže oseća sito, smanjujući rizik od prejedanja. Srećom, mnoge od namirnica koje mogu da budu zamena za meso imaju veliku količinu proteina biljnog porekla.

Zašto su proteini važni u ishrani?

Telu su potrebni proteini kako bi ostalo zdravo i funkcionisalo kako treba. Više od 10.000 vrsta proteina nalazi se u kompletnom organizmu – od organa, preko mišića i tkiva do kostiju, kože i kose. Proteini su ključan deo procesa, koji podstiču energiju i prenose kiseonik kroz telo putem krvi. Takođe, pomažu u stvaranju antitela, koja se bore protiv infekcija i bolesti i pomaže u održavanju zdravih ćelija i stvaranju novih. Nedostatak proteina u ishrani može da dovede do zdravstvenih problema. Na primer, tkivo može da se razgradi i dovede do gubitka mišića. Lekari naglašavaju da previše proteina ne znači nužno da je to bolje za organizam. Višak proteina telo, na primer, može da uskladišti u obliku masti.

Skoro svako bi trebalo da dobije 10 do 35 odsto kalorija svakog dana u obliku proteina. Prema utvrđenim smernicama preporučuju se sledeće dnevne količine proteina za različite starosne grupe:

- Deca do 4 godine: 13 grama - Deca od 4 do 8 godina: 19 grama - Deca od 9 do 13 godina: 34 grama - Devojčice od 14 i više godina: 46 grama - Dečaci od 14 do 18 godina: 52 grama - Muškarci od 19 i više godina: 56 grama.

Koja hrana je najbolja zamena za meso?

Karfiol

Sa svojim prirodnim visokim sadržajem vitamina, minerala i vlakana, karfiol je dobra zamena za meso i ljude koji spadaju u kategoriju „mesojeda“. Karfiol je veoma hranljiv – bogat vitaminima, hranljivim materijama i vlaknima. Oko 300 g ovog povrća iz reda krstašica sadrži samo 30 kalorija i 5 grama ugljenih hidrata.

Plavi patlidžan

Plavi patlidžan ima mesnatu unutrašnjost koja poprima kremastu konzistenciju kada se priprema te ga baš ovakva tekstura čini dobrom zamenom za meso. Iako patlidžan nije najhranljivije povrće, on obezbeđuje pristojnu zalihu kalijuma i vlakana. A sa samo 25 kalorija i manje od 1 grama masti po porciji, patlidžan spada u bezopasnu hranu – sve dok ga ne potopite u ulje. Sadrži antioksidante poput vitamina A i C.

pijaca, paprika, zimnica
foto: Emilija Jovanović

Pečurke

Pečurke su jedno od najpopularnijeg povrća koje zamenjuje meso te se i zovu „šumsko meso“ pre svega zbog svog ukusa i mesne teksture. Određene sorte dovoljno su velike da se jedu baš kao pljeskavica i dovoljno čvrste da mogu da se „bace na roštilj“ a da se ne raspadnu. Takođe, koriste se kao odlična zamena za govedinu u gulašu. Pečurke su niskokalorična hrana bogata mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji jačaju zdravlje.

Leblebije

Leblebije su vrsta mahunarki iz iste porodice kao i pasulj i kikiriki, puteraste i kremaste teksture i orašastog ukusa. Pomažu u kontroli šećera u krvi jer imaju nizak glikemijski indeks, a to znači da ih telo polako apsorbuje i vari. Takođe, leblebije sadrže vrstu skroba koja se sporo vari, a zove se amiloza..Leblebije su bogate dijetalnim vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima zvanim rafinoza.

Pasulj

Kozumiranjem pasulja organizam dobija niskokalorične proteine sa niskim sadržajem masti i proteina, koji već imaju pomešana vlakna i ugljene hidrate. Posebno je dobar za proteinski gradivni blok, koji se zove lizin, koji najčešće nedostaje vegetarijancima.

(Espreso/eklinika/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.