PRE NEGO ŠTO KUPITE RIBU OBAVEZNO URADITE 1 STVAR: Ako IZGLEDA OVAKO bežite od nje, sigurno NIJE SVEŽA
Riba, Foto: Tamara Trajković

caka

PRE NEGO ŠTO KUPITE RIBU OBAVEZNO URADITE 1 STVAR: Ako IZGLEDA OVAKO bežite od nje, sigurno NIJE SVEŽA

Prvi korak pri kupovini ribe je da ispitate njenu površinu

Objavljeno:

Riba spada u namirnice koje vam, u slučaju da je pojedete pokvarenu, može ekstremno zagorčati život, ali srećom, prilikom kupovine, postoje znaci koji mogu ukazati na to da li je sveža ili ne.

Prvi korak pri kupovini ribe je da ispitate njenu površinu. Tražite proizvod svetle boje, sa krljušti koja se presijava. Što se površina manje sjaji, to je znak da je manje sveža. Pokvarenu ribu možete prepoznati i po sluzi na koži, što je jasan pokazatelj.

pijaca, Ribarnica, riba, Pastrmka
foto: Tamara Trajković

U pomoć vam može priskočiti i njuh.

“ Sam miris vam može mnogo pomoći. Ako riba odiše aromom bilja, kao da možete da osetite vodu iz koje je došla, reč je o svežoj ribi. Ako ima neutralan miris i to je dobro, ali ako miriše kiselkasto ili ono, kada kažemo, riblji smrad, znači da verovatno stoji neko vreme i bolje bežite od tog mesa”, objasnio je stručnjak.

Naravno, dobar pokazatelj svežine jesu i oči. Ukoliko su sive i mutne riba je uhvaćena odavno i izgubila je svežinu. Tražite bistre oči!

pijaca, Zeleni venac, Hrana, Ribarnica, riba, Šaran
foto: Tamara Trajković

Ipak, nećete verovati, ali trgovci varaju tako što kod ustajale ribe koriste kapi za oči kako bi one izgledale svežije! Postoji, ipak, jedan pokazatelj koji je nemoguće prevariti!

“Kada dotaknete svežu ribu, njeno meso treba da bude čvrsto! Na njemu ne smeju da ostaju udubljenja od vaših prstiju. Podignite ribu! Ona ne sme da bude savitljiva i da pada već da stoji čvrsto i u postojanom obliku. To znači da je skoro ulovljena i da ju je uhvatio samrtni grč. Nema boljeg pokazatelja svežine od tog”, ističe stručnjak koji i sam drži ribnjak.

Naravno, idealno bi bilo da riba prilikom kupovine zadovoljava sve kriterijume – da ima čvrsto meso, bistre oči, prijaten miris i krljušt koja se presijava. Ako nešto od ovoga nedostaje, nije joj mesto u vašem tanjiru!

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.