SRPKINJE MORAJU DA ZNAJU RECEPT ZA OMILJENU FRANCUSKU PITU: Prava je GURMANSKA, odmah zapišite RECEPT
Pita kiš, Foto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

sočna i ukusna

SRPKINJE MORAJU DA ZNAJU RECEPT ZA OMILJENU FRANCUSKU PITU: Prava je GURMANSKA, odmah zapišite RECEPT

Kiš Loren može da se servira kao predjelo ili kao lagani obrok uz zelenu salatu

Objavljeno:

Srbi vole da doručak i večera budu laganiji od ručka i zato se često odlučuju za jaja, pite, gibanice i hranu sličnu tome.

Kada smo kod pita i gibanica postoje razne vrste, sa različitim nadevima, a predstavljamo vam recept za jednu malo drugačiju.

Pita Kiš
foto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

Više puta je Blic Žena govorila o slasnim pitama i o tome kako su savršene i punjene i prazne, kako je testo idelano kada je hrskavo, ali i meko, da su super i otvorene i zatvorene i slatke i slane i prevrnute, baš sve!Ipak, nije na odmet da se to više puta ponavalja, a budući da pita ima bezbroj verzija, ovoga puta pažnju posvećujemo čuvenom francuskom klasiku- kišu.

Kiš je vrsta francuske otvorene pite punjene slanim kremom od jaja i mleka sa komadićima sira, mesa, morskih plodova ili povrća.

Pita Kiš
foto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

Najpoznatija varijanta je kiš loren, koji se pravi sa slaninom, može da se služi topao ili hladan i idelan je za svaku priliku.

Kiš Loren (Quiche lorraine) je najpopularnija varijanta koja se prvobitno pravila od jaja, pavlake i sala. U zemljama engleskog govornog područja ovo jelo obično sadžri zreli sir, a salo zamenjuje slanina.

Recepata za ovaj specijalitet ima bezbroj i svaki je savršen! Kiš Loren može da se servira kao predjelo ili kao lagani obrok uz zelenu salatu.

Pita Kiš
foto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

Za testo:

250 g brašna

125 g putera

5-6 kašika hladne vode

prstohvat soli

Za fil:

200 g mesnate slanine sitno iseckane

3 jaja

200 ml pavlake za kuvanje

200 ml mleka

so, biber, muskatni oraščić

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamesite testo i odložite u frižider na pola sata. Za fil kratko propržite slaninu, pa posebno umutite jaja sa pavlakom i mlekom, dodajte začine. Testo razvucite oklagijom i stavite u pleh. Izbušite viljuškom dno i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta do zlatne boje. Izvadite pleh, pojačajte rernu na 200 stepeni. Na koru sipajte slaninu, pa prelijte jajima i pavlakom. Vratite pleh u rernu na 15-20 minuta.

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.