VIŠE VAM NEĆE PASTI NA PAMET DA STAVITE FOLIJU U RERNU: To stalno radite, a veoma je RIZIČNO
Aluminijumska folija, Foto: Printscreen/TikTok/washy_wash

OPREZ

VIŠE VAM NEĆE PASTI NA PAMET DA STAVITE FOLIJU U RERNU: To stalno radite, a veoma je RIZIČNO

Današnji život mnogo je ubrzaniji od vremena u kome su živele naše bake.

Objavljeno:

Imamo osećaj da su one stizale sve – i da idu na posao, da srede kuću i da spreme svaki dan neke različite đakonije za sva tri obroka. Pritom, nisu imali toliko aparata koje mi danas imamo, da im olakšaju sve to.

Ipak, iako smo tehnološki napredniji, taj napredak nam je doneo i mnogo više stresa i manje slobodnog vremena. Čini se da svi žure negde, pa nije ni čudo što su brza hrana i instant jela stekli toliku popularnost. Mnogo je lakše zagrejati, nego pripremiti hranu, ali ne biste verovali koliko ljudi nema pojma kako se hrana pravilno zagreva.

Tu dolazimo do aluminijumske folije, koja je jedan od najčešćih uzroka malih požara u domaćinstvima i ubica mikrotalasnih pećnica.

Mnogi pokušavaju hranu da zagreju tako što je sve sa aluminijumskom folijom stave u rernu ili mikrotalasnu. Čak i ako izbegnete vatrenu katastrofu, to nikako nije dobra ideja i utiče pogubno na vaše zdravlje.

Još smo na časovima hemije naučili da je aluminijum lako zapaljiv materijal, pa vrlo lako može da plane u mikrotalasnoj pećnici, ali i u rerni ako je blizu grejača.

Čak i da prođete bez požara, kada se aluminijumska folija zagreva ona ispušta aluminijum u hranu, koji potom konzumiranjem završi u vašem organizmu. Istraživanja su pokazala da se uopšte ne radi o malim količinama, i da mogu ozbiljno da ugroze zdravlje.

Aluminijumska folija
foto: Profimedia

Zbog istog razloga zbog koga ne treba da zagrevate hranu u aluminijumsku foliju, ne treba ni da zamotavate tek spremljenu, toplu hranu u nju. Ako folija dolazi direktno u kontakt sa toplom hranom, njena toplina uticaće na oslobađanje aluminijuma u hranu, pa ćete dobiti obrok sa veoma nezdravim dodatkom. Pritom, može pokvariti ukus hrane.

Previše kalcijuma u krvi najčešći je pokazatelj da imate “trovanje” aluminijumum, tj. da se u telu nalazi znatno veća doza ovog metala nego što je to uobičajeno. To može dovesti do problema sa taloženjem kalcijuma u kostima, a izaziva i mnoge druge zdravstvene probleme.

Nedavno istraživanje utvrdilo je da je kod pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti pronađen aluminijum nataložen u moždanom tkivu. Vođa istraživanja, doktor Zubajdi, smatra da je aluminijumska folija jedan od krivaca za to. Ipak, on ne predlaže da je u potpunosti izbacimo iz upotrebe i da nije opasna po zdravlje ukoliko se u nju stavlja hladna ili hrana sobne temperature.

Doktor Zubajdi napominje da treba izbegavati i aluminijski pribor za jelo, pa i posuđe, a da je za kuvanje i podgrevanje hrane bolje koristiti papir za pečenje.

(Espreso/restoranibeograd.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.