PEDIJATAR OTKRIVA KOLIKO JE SPAVANJE DOBRO ZA ZDRAVLJE VAŠEG DETETA: Ovo je veoma važno za njihov RAZVOJ
Majka i beba, Foto: Profimedia

pažnja

PEDIJATAR OTKRIVA KOLIKO JE SPAVANJE DOBRO ZA ZDRAVLJE VAŠEG DETETA: Ovo je veoma važno za njihov RAZVOJ

Za bebe san je potreban da bi rasle, za decu i adolescente on je važan za mozak, fizički i emocionalni razvoj

Objavljeno:

Svi pedijatri ističu da je spavanje ključno za zdravlje mališana. Ukoliko manje spavaju ili imaju neku vrstu poremećaja to će se odraziti na njihov razvoj i ostaviće ozbiljne zdravstvene posledice, zato je jako važno da se potrudite da imaju dovoljno sati sna.

Ako se pitate koliko vaše dete treba da spava i koje je najbolje vreme da ide na spavanje, odgovor je jednostavan, sve zavisi od njihovog uzrasta.

Beba
foto: Profimedia

Ovo su preporuke pedijatra:

0-3 meseca: 14 do 17 sati sna

4-11 meseci: 12 do 16 sati sna

1-2 godine: 11 do 14 sati sna

3-5 godina: 10 do 13 sati sna

6-13 godina: 9 do 11 sati sna

Preporučeno vreme uključuje dnevni i noćni san. Važno je da znate da su ovo samo preporučene smernice, postoje deca koja vole više da spavaju i ona koja imaju manje sati sna. U svakom slučaju sami ćete da primetite da li vaše dete dovoljno spava po tome kako funkcioniše tokom dana.

Beba, Dete
foto: Profimedia

Kako da odaberete pravo vreme za spavanje

Sada kada znate koliko sna je preporučeno za vaše dete u skladu sa njegovim godinama, lako možete da izračunate i kada je pravo vreme da ide u krevet. Najbolji način je da brojite unazad:

Procenite vreme kada dete treba da ustane (6.30. 7.00 ili 7.30) Brojite unazad koristeći preporučenu količinu sna koje je potrebna vašem detetu.

Na primer, ako vaš sedmogodišnjak treba da ustane u 6.30 ujutru zbog škole, a potrebno mu je deset sati sna, onda je najbolje da na spavanje ide u 19.30 uveče. Samo pazite, ovo nije primenljivo kod tek rođenih beba koje još nisu uspostavile ritam spavanje.

(Espreso/Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.