OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE NAKON PRŽENJA SLANINE: 1 GREŠKU svi PRAVE, a ne znaju do ČEGA DOVODI
Slanina, Foto: Printscreen/RTS

budite pažljivi

OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE NAKON PRŽENJA SLANINE: 1 GREŠKU svi PRAVE, a ne znaju do ČEGA DOVODI

Često se postavlja pitanje šta činiti sa ostacima masti nakon prženja slanine

Objavljeno:

Slanina se kod nas redovno jede i za doručak, a pogotovo kada se sprema kiseli kupus ili neko starinsko jelo, pa mu daje poseban šmek.

Ovo je greška koju pravi većina ljudi kada priprema slaninu.

Slanina
foto: Printscreen/TikTok/flavorgod

Često se postavlja pitanje šta činiti sa ostacima masti nakon prženja slanine. Neki smatraju da mast može da se iskoristi u drugim jelima, dok drugi preferiraju da je se otarase.

Za početak, nikada nemojte bacati mast niz slivnik ili u toalet šolju. Možda ste nekad i čuli za ovo pravilo, ali evo zašto je bitno da to ne uradite - gadne stvari se dešavaju!

Bez obzira na to koliko brzo pustite vrelu vodu niz odvod nakon što se otarasite masti, ona će se vremenom ohladiti, stvrdnuti i nagomilavati dok potpuno ne zapuši cev.

Ovo je prilično loša vest ukoliko se pomenuta situacija dogodi u vašoj kući, a još gora kada se dogodi u kanalizaciji.

Slanina
foto: Printscreen/TikTok/rightguysreview

Ova nagomilavanja masti su odgovorna za veliki broj kanalizacionih odliva, a svi znamo da to nije prijatno iskustvo...

Dakle, umesto direktnog bacanja masti u cevi, evo načina koji su daleko efikasniji i ne predstavljaju rizik po izlivanje fekalija u vašem domu.

Dozvolite masti da se ohladi i stvrdne (u tiganju ili u odvojenoj posudi), kako biste jednostavno mogli da je posle bacite u đubre.

Ukoliko se mast ohladila u tiganju, ostružite što više možete u đubre, a potom ubrusima obrišite ostatke masti, pre nego što operete tiganj. Ako ste se odlučili za varijantu gde ste mast prebacili u drugu posadu i ostavili da se hladi, možete je staviti i u frižider, a zatim ponoviti postupak - baciti u đubre.

Slanina
foto: Printscreen/RTS

Možete i da čuvate tu posudu kako bi u nju stavili masti od narednih poduhvata sa prženjem slanine, pa baciti tek onda kada se potpuno napuni, kako ne bi prljali posude iznova.

U svakom slučaju, poruka je verovatno do sada jasna: šta god radili, nikako ne bacajte mast niz odvod, jer će svet daleko lepše mirisati bez toga.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.