DODAJTE 1 SASTOJAK U DOMAĆU GIBANICU I RASPADAĆE SE OD MEKOĆE: Trik koji ćete stalno KORISTITI kada je PRAVITE
Gibanica u tepsiji, Foto: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

njam njam

DODAJTE 1 SASTOJAK U DOMAĆU GIBANICU I RASPADAĆE SE OD MEKOĆE: Trik koji ćete stalno KORISTITI kada je PRAVITE

Raspada se u ustima koliko je dobra

Objavljeno:

Do sada domaću gibanicu domaćice na ovaj način nisu pravile.

Raspada se u ustima koliko je dobra.

Morate da je probate što pre.

Gibanica
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Gibanica je vrsta pite sa sirom, nadev se uvek pravi od kravljeg sira, jaja i ulja, zavisno u kojem kraju se nalazite dodaju se kisela voda i jogurt. Gibanica se slaže u slojevima ili se listovi gužvaju pa se u tom slučaju zove gužvara.

Gibanica se priprema za doručak, ručak i večeru, za užinu ili meze, kao predjelo na slavama, sasvim je svejedno i uvek se u slast pojede. Sprema se brzo i lako, ni iznenadni gosti ne mogu da vas zateknu nespremne, uvek je tu gibanica sa sirom.

Sastojci:

Gibanica
foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

500 g kravljeg sira

5 jaja

2 dl jogurta

2dl kisele vode

1, 5 dl ulja

2, 5 kašikice soli

Gibanica
foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

500 g debelih kora za pitu

Priprema:

Rernu uključiti da se zagreva na 200 stepeni. Tepsiju pouljiti pa staviti dve presavijene kore na dno i ostaviti još dve za pokrivanje.

Umutiti sir, so, četiri jaja, 1dl ulja, 2 kašikice (ravne) soli, kiselu vodu i jogurt.

Gibanica, Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Uzimati po dve kore, blago ih gužvati i umakati u sastav od sira. Paziti da se kore jako ne stiskaju da se ne bi napravile grudve, nego rastresti ih malo kad namočite, otprilike na dužinu od 15cm. Uzeti drugu koru i ponoviti postupak pa složiti je pored prve. Pazite takođe pošto su kore mekane kad se natope da vam se ne raspadaju. Iskoristiti sve kore i lepo ih poslagati i rasporediti u tepsiji pa ostatak fila preliti ravnomerno preko naslaganih kora.

Gibanica, Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sa dve kore koje ste ostavili prekriti sve, pa iseći odmah gibanicu u kocke. Razmutiti jaje sa ostatkom ulja od premazivanja i fila, dodati pola kašikice soli pa sa ovom smesom preliti gibanicu ravnomerno. Možete kašikom ili četkicom razvući svuda jednako.

Dok smo napravili gibanicu ugrejala se i rerna. Stavite gibanicu da se peče 30 – 40 minuta, dok lepo ne porumeni.

Pečenu gibanicu opet zasecite po linijama koje ste isekli pre pečenja, izvadite komade i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.