GENIJALAN TRIK KAKO DA JEDETE PASULJ, A IZBEGNETE PAKLENE VETROVE: Ovo ćete uvek da radite!
Pasulj, Foto: Prinstcreen/Youtube/Ivana's corner

radi

GENIJALAN TRIK KAKO DA JEDETE PASULJ, A IZBEGNETE PAKLENE VETROVE: Ovo ćete uvek da radite!

Kako bi smanjili nadutost i stvaranje vetrova u telu nakon konzumacije, za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte i lovorov list, kim, timijan ili đumbir

Objavljeno: 12:49h

Ako ste se čudili zašto su vaše majke ili bake ostavljale pasulj u vodi preko noći, znajte da postoji i te kako dobar razlog za to. Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da svari složena hemijska jedinjenja koje zovemo nesvarivi šećeri odnosno ogliosaharidi.

1 / 5 Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Procesom namakanja pasulja dolazi do rastvaranja tih jedinjenja u vodi, pa kada se voda od namakanja baci, te počne da se kuva pasulj, udeo ogliosaharida je bitno manji, a samim time i intenzitet nadutosti.

Kako bi smanjili nadutost i stvaranje vetrova u telu nakon konzumacije, za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte i lovorov list, kim, timijan ili đumbir.

A da li znate da 1 vrsta mesa pasulj udaje poseban šmek?

A da bi bilo mekano morate da ispratite korake.

Sastojci

Potrebno je:

450 g pasulja

2 šargarepe

2 glavice crnog luka

1 struk praziluka

2 lovorova lista

300 g suvog mesa (krto ili rebra)

1 kašičica crvene mlevene paprike

1/2 kašičice mlevenog bibera

1 kašika začina

2 kašike brašna

30 ml ulja

po ukusu so

10-tak zrnca kima

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče, pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta pa procediti prvu vodu, neko je baca neko ne, ja je bacim. Pasulj naliti sa toplom vodom, iseckati sitnije 2 glavice crnog luka pa dodati pasulju, dodati 2 lovorova lista i očistiti i naseći šargarepe, luka i praži luka te ih dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat ipo do dva sata, u zavisnosti od vrste pasulja, neki se skuvaju brze, neki ne. Možda će biti potrebno da dodate još vode, svaki put nalite vodom koja je već topla. Dodati onoliko vode koliko hoćete da vam je pasulj, gust ili redak. Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Staviti u tiganj ulje, zagrejati pa staviti brašno, propržiti, pazite da vam brašno ne izgori, prohladiti pa dodati mlevenu papriku, dobro promešati pa sipati u kuvani pasulj. Kuvati još 5 minuta i isključiti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.