DOMAĆE MAČKE SE KRVNIČKI PLAŠE SAMO OVE STVARI: To ih PARALIZUJE u sekundi, posle toga im NE BUDE DOBRO
Mačka, Foto: profimedia

OBRATITE PAŽNJU

DOMAĆE MAČKE SE KRVNIČKI PLAŠE SAMO OVE STVARI: To ih PARALIZUJE u sekundi, posle toga im NE BUDE DOBRO

Važno je istaći da se mačija i ljudska čula u velikoj meri razlikuju. Njihov vid, njuh i sluh su desetinama puta osetljiviji od ljudskih, pa bi to trebalo da imate na umu kada sledeći put vidite mačku da se zaledi u mestu i izgleda zaprepašćeno. Dakle, šta je to „nevidljivo“ što plaši mačke

Objavljeno:

Pa opet, možda vam se nekad dogodilo da ste primetili da se ona nečeg plaši što vi ne vidite. Koliko god ova situacija delovala zabrinjavajuće, zapravo je vrlo uobičajena i većina veterinara će vam potvrditi da se vlasnici mačaka često žale na ovakav problem. Ako je naime ova pojava tako česta, onda za nju mora postojati logično objašnjenje. U redovima koji slede otkrivamo vam čega se to mačke plaše što vi ne možete da vidite.

Kao prvo, važno je istaći da se mačija i ljudska čula u velikoj meri razlikuju. Njihov vid, njuh i sluh su desetinama puta osetljiviji od ljudskih, pa bi to trebalo da imate na umu kada sledeći put vidite mačku da se zaledi u mestu i izgleda zaprepašćeno. Dakle, šta je to „nevidljivo“ što plaši mačke?

Novi mirisi

Budući da mačke imaju osetljivijih njuh od ljudi, postoji čitav spektar mirisa koje samo one mogu da nanjuše. Iznenadna pojava novog mirisa koji vi ne osetite, može da prekine vašu mačku u njenim aktivnostima i da dovede do toga da ona izgleda uplašeno.

Nepoznati zvuci

Mačka
foto: RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE / YOUTUBE

Mačije uši mogu čuti visoke tonove znatno bolje od pasa i svakako ljudi. Dakle, ako se nekoliko ulica dalje oglasi auto-alarm do vas taj zvuk neće dopreti, ali će ga osetljiv mačiji sluh sigurno detektovati. Ako vaša ljubimica stane i u nepomičnom stavu usmeri svoje uši kako bi bolje nešto čula, trebalo bi da znate da je taj nevidljivi neprijatelj zapravo neki zvuk iz daleka.

Vibracije

Mačke su osetljive na vibracije, kao i većina drugih životinja. Pre nego što vi osetite potres koji izaziva zemljotres, vaša mačka će sebi već pronaći zaklon. Svakako to ne mora da bude zemljotres, jer će slično odreagovati ako oseti vibracije koje pravi neka mašina koja iskopava zemlju u blizini.

Nagli pokreti oko mačke

Mačke su tokom svog postojanja razvile oštru percepciju dubine u svom vidu. To je karakteristika koju dele sa svojim divljim rođacima poput tigrova i lavova. Ova odlika pomaže mačkama da se koncentrišu na svoj plen u toku lova. U vašoj kući čak i senka koja se kreće koju je napravila zavesa pomerena od strane vetra može da skrene mačiju pažnju i zaledi je mestu.

Otvoren prostor

Mačke
foto: Printscreen/Sputnik

Mačka koja je navikla na život u zatvorenom, imaće problema sa tim da se navikne na otvoren prostor. Ovo se posebno odnosi na mačke koje žive u malim stanovima. Boravak na otvorenom je stresan, jer je ispunjen zvucima, mirisima i pokretima koje mačka ne viđa svaki dan.

Stranci

Mačke su izuzetno oprezne prema ljudima koje ne poznaju, čak i ako u prošlosti nisu sa njima imale neprijatno iskustvo. Ako vaša mačka deluje uplašeno, vrlo je verovatno da je primetila u svojoj blizini nekog koga ne poznaje i njena reakcija je zapravo instinktivna.

(Espreso/Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.