NARODNA IZREKA NE GREŠI: Evo zašto se PSI I MAČKE stvarno NE PODNOSE
Pas i mačka, Foto: Profimedia

ljubimci

NARODNA IZREKA NE GREŠI: Evo zašto se PSI I MAČKE stvarno NE PODNOSE

Stvar je njihove prirode

Objavljeno:

Uzajamna netrpeljivost pasa i mačaka, ušla je i u narodnu izreku, pa se tako za ljude koji se ne slažu ili su u sukobu, kaže da se slažu “kao pas i mačka”.

Sigurno ste se nekada u životu zapitali zbog čega se psi i mačke mrze i zašto pas krene da juri mačku čim je ugleda.

Brojne navike i načini ponašanja pasa, često su mačkama iritantni. Budući da su u srodstvu sa vukovima, koji love u čoporima, psi su mnogo društvenija bića od mačaka, koje se u prirodi često snalaze same.

Psi su po svojoj prirodi znatiželjni, vole pažnju i lako se uzbuđuju. Sa druge strane, mačke, individualci, često su distancirane u odnosu prema ljudima i drugim životinjama.

Mačka često bez nekog jasnog razloga dožive kao pretnju veselo i živahno ponašanje pasa. To ponašanje nagoni mačku da beži, što pas shvata kao znak da treba da je juri. Naučnici, međutim, tvrde da bi psi potrčali za bilo kojom malom, brzom životinjom, poput veverica i zečeva. Iz istog razloga, koji leži u njihovom instinktu, psi trče i za lopticom ili štapom.

Ovakvo ponašanje bi moglo da se poveže i sa prirodnom hijerarhijom koja je bazirana na lancu ishrabe, u kojoj veće životinje uglavnom love manje. Kako je većina rasa pasa veća od domaće mačke, njihov prirodni nagon je da potrče za njom.

Popularno verovanje da psi i mačke automatski mrze jedni druge je jednostavno društveni konstrukt, koji je rezultat prirodnih reakcija psa i mačke na međusobno ponašanje.

Na kraju, važno je reći da psi i mačke u velikom broju slučajeva, apsolutno mogu da žive zajedno u miru. Idealan način za to jeste odgajanje mačića i štenadi zajedno. Tako će se obe vrste životinja od svoje najranije dobi navikavati jedna na drugu, pa će pseće ponašanje mačkama biti manje iritantno.

Isto tako, pas će naučiti šta mačka može da istrpi, a šta ne.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.