OVO JE NAJZDRAVIJA ZAPRŠKA ZA PASULJ: 1 NAMIRNICA umesto BRAŠNA zgusne JELO ZA SEKUND, NIKO NE ZNA ZA TO
Zaprška, Foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

korisno

OVO JE NAJZDRAVIJA ZAPRŠKA ZA PASULJ: 1 NAMIRNICA umesto BRAŠNA zgusne JELO ZA SEKUND, NIKO NE ZNA ZA TO

Domaćicama najveću muku predstavlja pravljenje zaprške

Objavljeno: 14:19h

Kod nas se na stolu za ručavanje često nađe pasulj. Nije bitno koja je vrsta,. svi vole da ga jedu.

Ukoliko volite pasulj bez zaprške onda za vas nema muke.

E sad, za one koji vole da jedu gušći pasulj sa zaprškom postoji recept koji će spremiti bez muke.

1 / 4 Foto: Prihntscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Nekad se desi da ispadne gusto, a nekad retko.

Bez obzira na to, važno je da znate da postoji i zdravija verzija.

Kada su želele da zgusnu čorbu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće i to su dodavale u jelo.

Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašiku“, koje su prepune belančevina.

Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno.

Reč je o lagano varljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija i otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.

Pasulj
foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Sočivo nije potrebno potapati satima prije termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili pasuljem, a da biste ga skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.

Šta treba uraditi?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće i dodajte u supu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.

Tokom termičke obrade sočivo će „popiti“ dobar deo tečnosti u šerpi (potrebno je voditi računa da bude dovoljno tečnosti) i zatim će se raspasti te tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Pasulj
foto: Printscreen TikTok/exdebela

Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite ručni mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.

Koliko sočiva je potrebno za zgušnjavanje jela?

Upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.

Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.