PAUKOVI SE SMRTNO PLAŠE SAMO 1 STVARI: To je PRAVO ZLO ZA NJIH, ODMAH BEŽE, SMESTA GA NABAVITE U KUĆI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Trebinje Live

paŽnja

PAUKOVI SE SMRTNO PLAŠE SAMO 1 STVARI: To je PRAVO ZLO ZA NJIH, ODMAH BEŽE, SMESTA GA NABAVITE U KUĆI

Sprej od sirćeta ne nanosite na lakirane površine, jer ih sirće može oštetiti

Objavljeno: 10:00h

Mnogi komercijalni insekticidi sadrže neurotoksine, kao što su organofosfati i karbamati, koji truju nervni sistem štetočina poput paukova ali oni mogu naštetiti maloj deci, čak i fetusima koji se razvijaju u maternici. Umesto toga, možete koristiti prirodna sredstva za paukove.

1. Sirće

Sirće može ubiti pauke ako dođu u direktan kontakt sa njim, ali čak i ako ne naprskate pauka direktno sa ovom mešavinom, to će vam pomoći da ne ulaze u kuću.

Napravite mešavinu sa sirćetom i vodom i ulite u raspršivač. Možete iskoristiti staru bocu od sredstva za prozore. Bocu napunite sa pola belog sirćeta i pola vode. Mešavinu isprskajte na pukotine u podu, na zidovima ili prozorima i na simsu. Prskajte jednom dnevno kako bi pauke odvratili od ulaska u vašu kuću.

Savet: Sprej od sirćeta ne nanosite na lakirane površine, jer ih sirće može oštetiti.

2. Esencijalna ulja

Ukoliko vam smeta miris sirćeta, možete koristiti esencijalna ulja. Skuplja je varijanta od sirćeta ali imate benefit što će vam kuća lepo mirisati. Možete koristiti ulja nane, čajevca i cimeta.

Stavite 15-20 kapi esencijalnog ulja u bocu sa raspršivačem i dodate 3-5 šoljica vode (to je 700 do 1.200ml). Ovu mešavinu možete prskati jednom dnevno na pukotine u podu, na zidovima ili prozorima i na sims.

Savet: Umešajte nekoliko različitih esencijalnih ulja kako se pauci ne bi navikli na jedan miris određenog ulja.

3. Limun i pomorandža

Limun
foto: Profimedia

Koštice limuna i pomorandže su prirodna sredstva za odvraćanje pauka. Naprave smesu od limuna i pomorandže. Možete upotrebiti kore, koštice i malo „mesa“. Sa time istrljajte ivice poda i prozorske daske, kako bi se miris zadržao.

Takođe, možete u kuhinji imati činiju sa ovim voćem i pauci će smanjiti intezitet boravka u toj prostoriji. Pored toga, možete postaviti limunsku koru na prozorski sims ili sa unutrašnje strane prozora.

Savet: Ukoliko utrljavate smesu od limuna i pomorandže na prozorske okvire ili prozorsku dasku, treba znati da oni mogu da skinu boju sa prozora, pa je savet najpre testirati na neprimetnom mestu, a pre nego što premažete ceo okvir.

4. Kesten

Ulje iz kestena tera pauke. Kestenje možete da postavite bukvalno u svakoj prostoriji. Jednostavno, po par komada stavite u uglove svakog prozora. Kesten traje dugo i imaće najduži efekat na pauke.

5. Proverite sobne biljke

Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Obavezno proverite sobne biljke. Pauci se mogu sakriti u lišću. Proveru treba raditi na par dana, a ako nađete pauka, uklonite ga. Biljku možete poprskati rastvorom sa sirćetom koji smo opisali iznad.

Iako većina biljaka podnosi prskanje sirćetom, ne bi bilo loše da prvo naprskate malo područje, kako biste bili sigurni da sirće neće imati negativan uticaj. Biljku prskate samo jednom nedeljno, dok ne vidite da pauka više nema.

6. Odmaknite baštenske biljke od kuće

Kada sadite cveće oko kuće, najbolje bi bilo da ga malo odmaknete. Pauci vole da borave na lišću i pletu mrežu između listova biljaka. Najbolje bi bilo da biljke budu odmaknute bar 0.30m od kuće.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.