EVO KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU ORASI: Jedino će na ovaj način ostati DUŽE SVEŽI
Orah, Foto: Profimedia

VAŽNO

EVO KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU ORASI: Jedino će na ovaj način ostati DUŽE SVEŽI

Ako ste ikada pokušali da grickate orahe ili bademe koji dugo stoje, verovatno ste primetili da im se promenila tekstura i ukus.

Objavljeno:

Postali su mekani, brašnasti, a ulja su postala užegla i imaju ukus na razređivač za boje. Kako biste to izbegli, Epicurious,com donosi savete kako skladištiti i čuvati takve namirnice i omogućiti im dugotrajnu svežinu.

Mogu li se orasi pokvariti?

– Što je orašasti plod svežiji, to je bolji ukus. Što se tiče teksture, gube hrskavost i postaju mekši. Što se tiče boje, mogli bi malo da potamne, a ukus postaje blag i brašnast – kaže Ahmad Qais Džavid, generalni direktor Ziba Foodsa koji prodaje orašaste plodove, sušeno voće i druge grickalice uzgojene u Avganistanu.

Orašasti plodovi s većim udelom masti, poput oraha i pekan oraha, takođe mogu užegnuti nakon nekoliko meseci ako se čuvaju na previsokoj temperaturi. Ako primetite da su poprimili osetno gorak, kiselkast ukus, verovatno su ušli u ovu nesrećnu fazu. Čak i u pečenim proizvodima, kada su orašasti plodovi obogaćeni s mnogo šećera i masti, svežina je ključna. Za Maju-Kamil Bruso, autorku Justice of the Pies i vlasnica istoimene pekare u Čikagu, sveži pekan orasi ključan su sastojak dobre pite.

– Ako su orašasti plodovi ustajali, odmah ćete osetiti malo užegle gorčine u piti, a to nije dobro – poručuje Bruso

orah
foto: Profimedia

.

Kupujte sveže, celo, sirovo i lokalno

Bruso kaže da je orašaste plodove najbolje kupovati lokalno i izravno s farme, ako je ikako moguće. Budući da se orašasti plodovi beru u jesen, ako ih kupujete usred leta znači da dobijate prošlogodišnji rod koji neće dugo trajati u ostavi. Ako kupujete u samoposluzi, vrlo je važno obratiti pažnju na rok trajanja.

– Orasi su poljoprivredni proizvod koji ima samo jednu sezonu rasta, pa kupujte od izvora koji je svestan sezonalnosti i često menja zalihe. Ako je moguće, probajte ih pre kupovine i kupujte orašaste plodove cele i sirove. Seckanje ili tostiranje ostavite za trenutak neposredno pre nego što ih pojedete ili iskoristite u poslasticama kako bi bili što hrskaviji i orašastog ukusa – objasnila je Kristin Sahadi Velan, suvlasnica Sahadi’sa u Brooklynu i autorka knjige Ukusi sunca.

Kako orašaste plodove duže održavati svežima?

Katrina Kanej, poslastičarka koja u Filadelfiji prodaje kolače s orasima i peciva s pistaćima i marcipanom, preporučuje da orašaste plodove držite na sobnoj temperaturi oko najviše tri meseca i samo ako su u dobro označenoj hermetički zatvorenoj posudi, zaštićenoj od svetla i toplote.

– Ako to nije slučaj, kad je moguće, orašaste plodove uvek čuvajte u zamrzivaču – kaže Kanej, a sa tom se preporukom slaže i Džavid.

– Idealan način za čuvanje orašastih plodova je u vašem zamrzivaču, od trenutka kada ih kupite do godinu dana ili čak više – ističe Džavid.

Mogu li se iskoristiti ustajali orašasti plodovi?

Iako su orasi možda na dnu ostave već neko vreme, to nije uvek nužno razlog da ih bacite. Kanej kaže da ukoliko je samo malo ustajao, još može postati ukusan sastojak kolača.

– Ali ako su se orašasti plodovi pokvarili ili užegli, što se može prepoznati po kiselom ili gorkom ukusu, više nisu dobri za korišćenje i treba ih baciti – preporučila je Kanej.

Velan ističe da nema te količine šećera, maslaca ni vremena provedenog u vrućoj rerni koji će spasiti užegle orašaste plodove.

– Ako ga ne bih jela sirovog, od njega ne bih mogla napraviti ni dobar kolač – zaključuje Velan.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.