SAMO OVE GRICKALICE MOŽETE JESTI DO MILE VOLJE: Ne goje, a pritom su i ZDRAVE
Grickalice, Foto: Profimedia

ukusne i ne goje

SAMO OVE GRICKALICE MOŽETE JESTI DO MILE VOLJE: Ne goje, a pritom su i ZDRAVE

Slani ili slatki usputni zalogaji mogu biti nezdravi, a svakako će nas koštati par kilograma više

Objavljeno:

Ne brinite – postoje i zdrave, niskokalorične grickalice koje će vam utoliti glad i dosadu, a neće narušiti vašu figuru!

1. ČIPS OD POVRĆA

U Americi ova zdrava grickalica već je proglašena superhranom, a daleko je zdravija alternativa običnom čipsu. Kelj obiluje antioksidansima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, a pritom je niskokalorična namirnica.

Uprkos tome što vam na prvu loptu čips od kelja ne deluje previše ukusno, ova slana zanimacija uopšte nije toliko loša, i prilično je laka za pripremu. Sitno iscepkane listiće kelja prelijte mešavinom od dve kašike maslinovog ulja i dve kašike jabukovog sirćeta.

Listiće rasporedite na papir za pečenje i pecite desetak minuta na 180 stepeni. Na kraju, posolite po želji.

2. PEČENA LEBLEBIJA

Leblebija važi za jednu od najzdravijih namirnica sveta, a bogata zaliha prehrambenih vlakana čini je dragocenom za zdravlje srca i probave. Važan je izvor belančevina i pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. I odlično može da zameni kalorične, nezdrave grickalice.

Listiće rasporedite na papir za pečenje i pecite desetak minuta na 180 stepeni. Na kraju, posolite po želji.

Leblebija
foto: Printscreen/Youtube/ Recepti Brigita Husic

Ostavite leblebije da prenoće u vodi, a ujutru iscedite i u novoj vodi ih kuvajte desetak minuta. Skuvane leblebije procedite, osušite i poprskajte maslinovim uljem. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Kada su gotove, pospite ih solju i biberom, a po želji i origanom, čili papričicom ili drugim začinom koji volite.

3. HUMUS

Od leblebija možete napraviti ukusan namaz. Potom ga možete jednostavno namazati na hleb i dodati mu sveže povrće ili ga jesti kao umak za povrće. Popularna kombinacija je, na primer, humus i šargarepa.

(Espreso/Aktivni.si)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.