OVO JE JEDINI I ORIGINALNI RECEPT ZA MANTIJE, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Caku u pripremi svi moraju DA ZAPIŠU
Mantije u tepsiji, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

svideće vam se

OVO JE JEDINI I ORIGINALNI RECEPT ZA MANTIJE, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Caku u pripremi svi moraju DA ZAPIŠU

Za to je potrebno malo više truda, ali se isplati napraviti

Objavljeno:

Mantija predstavlja vrstu pite koja se pravi sa mesom.

To je poznati bosanski specijalitet.

Za to je potrebno malo više truda, ali se isplati napraviti.

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

1 kašičica soli

850 gr brašna

700 gr junećeg mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

4 pune kašike maslaca

100 ml ulja

1 kašika suvog začina

1/2 kašičice bibera

Odgore:

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

500 ml kiselog mleka

1 čen belog luka

Priprema:

750 gr brašna prosejati, pa dodati so, promešati malo rukom, pa nalivati vodu i mesiti rukom.

Umesiti glatko testo. Potrebno je da se testo dobro izmesi.

Podeliti na 5 jednakih delova, svaka loptica ima otprilike 250 gr.

Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Za to vreme sitno iseckati luk, dodati mleveno meso, suvi začin i biber pa izmesiti rukom.

Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provri skloniti sa vatre. Mora da provri da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.

Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.

Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.

Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.

Pospite odgore brašnom, i stavite preko stola neko pletno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.

Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači). (slika)

Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.

Kada ste razvukli isecite deo koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Na ivicu stavite celom dužinom 1/5 nadeva i malo isprskajte sa maslom i uljem ( slika ).

Uvijte jedan krug oko mesa pa isecite ( slika ), tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.

Tako uradite do kraja sa ostalim testom i mesom.

Zatim seckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju.

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug iseckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja.

Dok motate rerna se greje na 250 stepeni.

Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.

Na kraju kad je pečeno i kiselo mleko naseckajte belo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.

Prijatno.

(Espreso/Domaćirecepti.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.