SJAJNO
OVAKO SE SARMA PRAVILA U JUGOSLAVIJI: Stari kuvar objavio RECEPT, evo koliko stvarno TREBA MESA
Recept za sarmu po savetu najpoznatijeg jugoslovenskog kuvara kom su se divili svi narodi bivše Republike
Čuveni kuvar Stevo Karapandža podelio je recept za sarmu koju je obožavala cela regija. Ukus je nezaboravan.
Nakon što smo savladali kako se sprema musaka po savetu Steve Karapandže, danas vam Najžena donosi recept za sarmu po savetu najpoznatijeg jugoslovenskog kuvara kom su se divili svi narodi bivše Republike.
Sastojci:
100 g pirinča
1 glavica luka
2 čena belog luka
1-2 kašike sitno seckane slanine
1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suvog začina
malo ljute mlevene paprike
1 lovorov list
suva rebrica ili kobasice
1 kašik slatke mlevene paprike
2 kašika koncentrata paradajza
Za zapršku:
malo ulja
1 veća glavica luka
1 čen belog luka
1 kašičica crvene slatke paprike
Priprema:
Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.
Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.
Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.
Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.
(Espreso/NajŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!