NA OVOM JELU SU PREŽIVLJAVALI SPARTANCI, A BILO JE NA GLASU KAO "ODVRATNO": Evo odakle je dolazila TAMNA BOJA JELA
Crna supa, Foto: Printscreen/Youtube/ Tasting History with Max Miller

kako vam se čini

NA OVOM JELU SU PREŽIVLJAVALI SPARTANCI, A BILO JE NA GLASU KAO "ODVRATNO": Evo odakle je dolazila TAMNA BOJA JELA

Najvažniji deo svakodnevne ishrane Spartanaca bila je takozvana crna supa

Objavljeno:

Spartanci su bili poznati po vojničkoj veštini, disciplini, „škrtosti“ u govoru i – lošoj hrani. Luksuz, zabava i bilo kakvo uživanje bili su nepoznanica u Sparti, pa nas ne iznenađuje što se hrana smatrala tek nužnim sredstvom za preživljavanje.

Najvažniji deo svakodnevne ishrane Spartanaca bila je takozvana crna supa. Tamna boja ovog jela dolazila je od svinjske krvi, bila je začinjena sirćetom, lukom i lovorom, a jela se uz mazu – tanki prepečeni pšenični somun.

Za portal greekreporter.com kuvar Maks Miler oživeo je spartansku crnu supu, melas zomos, koja je i ono vreme bila na glasu kao – odvratna.

Iako recept za ovo jelo očito s razlogom nije preživeo kroz vekove, poznati su njegovi glavni sastojci, pa je Miler je upotrebio svoje kulinarsko znanje kako bi rekreirao ono što je u drugim grčkim polisima u ono vreme bilo smatrano „kulinarskim užasom“, piše Pun kufer.

Spartanska kuhinja i sama je odražavala temeljne vrline Spartanaca – discipliniranost i ukočenost. Ili – možda ih je baš njihova gastronomija takvima napravila, kako je zaključio jedan putnik iz Sibarija u južnoj Italiji. Legenda kaže da je on, kuvavši crnu supu, izjavio da sada razume zbog čega spartanski vojnici tako lako odlaze u smrt – da je ne moraju više nikada jesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.