NA OVA 3 "SIROTINJSKA JELA" SMO SVI ODRASLI: Nije bilo boljeg SPECIJALITETA za DORUČAK, a recepti su ZABORAVLJENI
Jelo, Foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

njami

NA OVA 3 "SIROTINJSKA JELA" SMO SVI ODRASLI: Nije bilo boljeg SPECIJALITETA za DORUČAK, a recepti su ZABORAVLJENI

Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala „sirotinjska jela“ koja se i danas spremaju

Objavljeno: 09:04h

Sigurno ste ih jeli kao deca, a sada…?

Da bogatu trpezu ne čine jela od skupih namirnica dokaz su ove tri vrste doručka koji su neizostavan deo naše tradicije i prenose se sa kolena na koleno, piše Stil.

Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu, tako su i nastala „sirotinjska jela“ koja se i danas spremaju.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

1. Kačamak

Sastojci:

kukuruzno brašno voda so

Kačamak
foto: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2

kajmak i tvrdi sir

Priprema:

Sipajte u veći sud vodu, malo soli i ulje, skuvajte i sačekajte da provri. Dodajte brašno, ali nemojte mešati, neka ostane na vrhu. U toj masi brašna napravite otvor i ostavite da vri oko 25 minuta, uz neprekidno dodavanje vode. Kako se brašno bude ukuvavalo, nestajaće u skuvanoj masi. Kada se svo brašno ukuva, promešajte sve drvenom kašikom i kuvajte još 3, 4 minuta, ne duže.

2. Cicvara

Sastojci:

voda mleko

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

Priprema:

Mleko i voda se prokuvaju, pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo prokuva. Onda se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko 10-ak minuta.

3. Popara

Sastojci:

bajat hleb kajmak i sir

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Posoljena voda se kuva dok ne proključa, pa se u nju doda mleko (ko stavlja) i stari hleb. Smesa se promeša i ostavi na tihoj vatri, pa kad hleb nabubri u to se doda sir i kajmak i sačeka se da se oni lepo istope.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.