OVO SU PRVI SIMPTOMI STARENJA: Ako primetite makar JEDNU STVAR SA OVOG SPISKA, telo vam POSUSTAJE
Starenje, Foto: Profimedia

oprez

OVO SU PRVI SIMPTOMI STARENJA: Ako primetite makar JEDNU STVAR SA OVOG SPISKA, telo vam POSUSTAJE

Do 50. rođendana naša stopala pređu nekad i više od 120.000 kilometara, ali, svo to habanje uzrokuje brojna stanja koja nam otežavaju hod i pokretljivost

Objavljeno:

Stopala doživljavaju brojne promene kako čovek stari, ali bol i razne nelagodnosti u stopalima nisu prirodni deo starenja ili nešto što treba trpeti, ističu stručnjaci. Tokom godina stopala mogu da odreaguju tako što će se uvećati, odnosno postaju šira a ne duža, što iziskuje veći broj obuće. Pored toga dešavaju se i brojne druge promene koje izazivaju bolna stanja ili deformitete.

Starost utiče na stopala menjajući njihov oblik i fiziologiju

Stopala menjaju svoju elastičnost na isti način kao i drugi delovi tela – tkivo postaje manje zategnuto, što dovodi do povećanja širine i spuštanja lukova. Kako tkiva počnu malo da se urušavaju, čovek može da dobije artritis i bol u stopalu. To znači da je stopalu potrebna veća podrška, što obično znači promenu obuće. A najčešće promene koje nastaju na stopalima usled starenja su:

1. Atrofija masnih jastučića

Starenje često dovodi uvećanja telesne težine i stvaranje više masnoća u telu. Ali, jedino mesto gde te masne naslage nestaju su naša stopala. Ortopedi ističu da je taj proces loš jer to znači da je čoveku potreban mekani sloj pod stopalima kako bi se ublažio svakodnevni teret na stopala. U tom slučaju može da se oseti bol u predelu stopala i pete. Cipele sa jastučićima ili umetci za cipele od pene ili ortoze, mogu da budu od pomoći. Ili, lekar može da predloži drugi tretman kao što je injekcija kojom će se nadomestiti masni jastučići.

Starost, Par, Ljubav, Baka, Deka, Stari ljudi, Penzioneri, Ruke
foto: Profimedia

2. Mortonova neuroma

Mortonova neuroma je vrlo često stanje stopala. Može ga imati čak jedna od tri osobe. Simptomi su bol u prednjem delu stopala ili osećaj kao da hodate po steni ili mermeru. Mnogo češće se dešava kod starijih žena i kod onih koje nose visoke potpetice ili cipele sa uskim prstima. Zamena obuće, jastučića za cipele i masaža mogu da ublaže ovaj problem. Ako bol postane jak, lekar može da predloži injekcije steroida ili operaciju.

3. Plantarni fascitis ili petni trn

Ukoliko osećate bol u dnu pete plantarni fascitis ili petni trn može da bude razlog broj jedan. Plantarna fascija je dugačak ligament, koji se proteže duž stopala i podržava luk. Ponavljani stres, poput džogiranja, ili čak svakodnevnog naprezanja mogu da ga iritiraju. uzrokujući bol i ukočenost. Ako imate visoke lukove ili ste gojazni, možda ćete biti skloniji ovom problemu. Odmor, led, lekovi protiv bolova, koji se mogu kupiti bez recepta, i istezanje mišića mogu da budu od pomoći.

4. Osteoartritis

Do 50. rođendana ljudsko stopalo možda je prešlo i više od 120.000 kilometara. Svo to „trošenje“ stopala ili neka povreda mogu da dovedu do osteoartritisa. To se dešava kada se hrskavica, fleksibilno tkivo koje sprečava trenje, pohaba, odnosno istroši. Tada se dešava da se kost trlja o drugu kost. Statistika kaže da većina ljudi iznad 65. godina imaju oseteoartritis.

5. Ravna stopala ili ravni tabani

Mnoge bebe se rađaju sa ravnim stopalima, ali više od 80 odsto njih preraste to stanje. Neki odrasli dobiju ravna stopala zbog povrede ili gojaznosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Tetive, koje podržavaju luk, počinju da se oštećuju i stopala se spuste što može da izazove bol. Ortoze, fizikalna terapija, proteze i hirurgija mogu da pomognu kod ovog problema.

6. Ahilov tendinitis

Ahilova tetiva je tetiva koju koristimo za savijanje stopala kada se penjemo uz stepenice ili hodamo na prstima. Starost i smanjeno snabdevanje krvlju mogu da oslabe tetive. Može da boli peta ili zadnji deo skočnog zgloba. Odmor i lekovi mogu da pomognu u borbi protiv otoka, a problem ne treba ignorisati jer je često neophodna operacija.

7. Giht

Giht je bolan oblik artritisa i najčešći je kod muškaraca srednjih godina. Dešava se kada se mokraćna kiselina skuplja u obliku kristala, često u velikom prstu na stopalu koji može da nabubri, ukoči se i mnogo boli. Lekar može da propiše lek za ublažavanje otoka a boljitak se oseti za jedan dan. Vežbajte, jedite manje crvenog mesa i školjki, smanjite alkoholna pića i slatku hranu i pijte puno tečnosti kako biste sprečili buduće napade, savetuju stručnjaci.

8. Čukljevi

Čukljevi su bolne koštane kvržice koje rastu duž unutrašnje strane stopala, na zglobu gde se veliki prst spaja sa stopalom. Rastu polako kako se veliki prst naginje ka unutra. Uske cipele, posebno one sa visokom potpeticom mogu da pogoršaju problem. Zbog toga se čukljevi pojavljuju mnogo češće kod žena. Posebni jastučići i cipele koje nisu preuske mogu da pomognu, a lekar može da predloži operaciju u ozbiljnim slučajevima.

9. Burzitis

Male vrećice ispunjene tečnošću, koje se nazivaju burze, ublažavaju trenje među zglobovima, kostima i tetivama. Ponavljani pokreti ili trenje od cipela mogu da dovedu do njihovog oticanja. U stopalu, prsti ili peta mogu da pocrvene, nateknu i postanu bolni. Led, podloga i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) kao što su aspirin, ibuprofen i naproxen mogu da budu od pomoći. U teškim slučajevima može da bude potrebna injekcija kortikosteroida ili čak operacija.

10. Stres frakture

Za žene, hormonske promene koje dolaze sa menopauzom mogu da smanje gustinu kostiju (osteoporoza) i olakšaju lom kostiju, pa i onih u stopalima. Muškarcima takođe kosti postaju krhke kako stare. Stresnoj frakturi je potrebno nekoliko nedelja odmora kako bi se zalečila. Kosti mogu da se ojačaju vežbanjem, ishranom ili lekovima.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.