ukusno
SVI PRAVE GREŠKU I U SAHER TORTU DODAJU DŽEM: Ovo je jedini PRAVI RECEPT, brzo zapišite (VIDEO)
Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih čokoladnih torti je naravno i Saher
Saher torta je čokoladna poslastica, austrijskog porekla, koju obožava ceo svet. Recept je osmislio poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica, a sastoji se od meke čokoladne kore i preko čokoladne glazure.
Služi se sa nezaslađenim šlagom sa strane, a svako ko se zatekne u Austriji, obavezno traži da proba Saher tortu. U nastavku teksta pročitajte originalni recept iz 1842. godine i na najlakši način napravite najpoznatiji desert. Kada ljudi prave ovu tortu, obično u nju stave i džem, a to je potpuno pogrešno.
Sastojci:
Za koru:
250 g putera
200 g šećera
8 žumanaca
200 g čokolade
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica šećera sa ukusom limuna
125 g brašna
6 belanaca
Za fil:
75 g čokolade
100 g šećera
4 kašike vode
Priprema:
Otopite čokoladu na pari. Puter sobne temeprature umutite sa šećerom. Postepeno dodajte žumanca i sve vreme mutite. Kada tekstura bude penasta dodajte otopljenu čokoladu. Sjedinite mikesrom, pa dodajte vanilin šećer i brašno. Dobro umutite sve sastojke.
Umutite belanca sa limunovim sokom u čvrst šne, pa umešajte u čokoladnu smesu i lagano sjedinite. Sipajte smesu u kalup prečnika 26 cm, koji ste obložili pek papirom, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 60 minuta, na gornjoj rešetki. Istopite čokoladu, šećer i vodu na pari.
Gotovu koru izvadite iz kalupa, pa isecite sam vrh i prelijte istopljenom čokoladom. Služi se sa nezaslađenim šlagom.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!