RECEPT IZ BEČA KOJI JE PODELIO SRBIJU! Obavezno zapišite TREBAĆE VAM VEĆ SUTRA!
Foto: Printscreen

OBRATITE PAŽNJU

RECEPT IZ BEČA KOJI JE PODELIO SRBIJU! Obavezno zapišite TREBAĆE VAM VEĆ SUTRA!

Slatko remek-delo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag

Objavljeno:

Saher torta stara je 175 godina, a i dalje je omiljena širom sveta. Brojne imitacije recepata postoje, ali je original strogo čuvana tajna. Priča počinje daleke 1832. godine, kada je austrougarski državni kancelar, vojvoda Meternih, izdao nalog 16-godišnjem šegrtu, Francu Saheru da za njegove visoke goste spremi novi desert. Glavni kuvar je bio bolestan te večeri, pa je zadatak pao na mladog pomoćnika. Navodno, on je ovaj recept stvorio u istom trenutku, pod pritiskom ispunjena visokih očekivanja.

Slatko remek-delo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag.

Eduard Saher, sin osnivača, je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu. Sahert torta je zapravo njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept, koji je prvi put poslužen u poslastičarnici Demel i kasnije Hotelu Sacher, koji je otvoren 1876. godine.

Recept:

Potrebno je:

180 gr putera

80 gr šećera

1 kesica vanilin šećera

8 žumanaca

180gr kvalitetne tamne čokolade

8 belanaca

150 gr šećera za smesu od belanaca

180 gr brašna

Za nadev

180 gr džema ili marmelade od kajsija

Čokoladna glazura – ovo je polovina od predviđene količine po originalnom receptu

200 gr šećera

125ml vode

150 gr čokolade

Priprema:

U činiju umutiti kremasto mek puter sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Polako dodavati jedno po jedno žumance i sjediniti u gustu masu. Istopiti čokoladu na pari i pomešati sa masom. Umutiti belanca, pri tome dodati šećer i mutiti ga dok masa ne postane čvrsta i sjajna. Belance dodati u masu sa žumancem, posuti brašnom i pažljivo pomešati varjačom. Masu od belanaca dodati u masu od žumanaca, preko toga posuti brašno i pomoću kašike sve pažljivo pomešati. Dno posude za pečenje pokriti papirom za pečenje, a ivicu podmazati puterom i posuti brašnom. Masu staviti u pleh, poravnati i peći u zagrejanoj pećnici na 170°C oko 60 minuta. Prvih 10-15 minita vrata pećnice držati ovorena za širinu prsta, nakon toga ih zatvoriti (kora je ispečena, kada na pritisak prstom pruža blagi otpor). Posudu sa korom nakon pečenja prebaciti na rešetku za kolače i pustiti 20 minuta da se ohladi.

Nakon toga skinuti papir, okrenuti tortu i ohladiti koru, koja je ostala u posudi, da bi se poravnale sve neravnine. Nakon toga koru izvaditi iz posude i oštrim nožem prepoloviti. Malo ugrejati marmeladu, promešati i premazati sa njom obe polovine kore i ponovo ih spojiti.

Celu koru i spolja premazati marmeladom i pustiti da se malo osuši. Za glazuru skuvati vodu i šećer otprilike 5-6 minuta, nakon toga pustiti da se ohladi. Istopiti čokoladu na pari i rastopljenu čokoladu polako pomešati sa rastvorom šećera, dok ne nastane gusta, glatka masa. Mlaku glazuru jednim pokretom preliti preko torte i sa što manje pokreta lopatice raspodeliti po celoj torti. Ostaviti da se suši nekoliko sati, dok se glazura ne stvrdne. Iseći na komade i servirati sa šlagom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.