OVU ŽUTU HRANU JEDEMO SVAKI DAN, A NE ZNAMO DA OVAKO UTIČE NA MOZAK I MOTORNE FUNKCIJE: Deluje ČAK i na SRCE
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

vaŽno

OVU ŽUTU HRANU JEDEMO SVAKI DAN, A NE ZNAMO DA OVAKO UTIČE NA MOZAK I MOTORNE FUNKCIJE: Deluje ČAK i na SRCE

Bela hrana pomaže kod nazeba, žuta poboljšava varenje, narandžasta reguliše holesterol...

Objavljeno:

Prirodne boje voća i povrća koje jedemo, osim što čine našu trpezu lepšom i dekorativnijom, blagotvorno deluju na naš organizam i pomažu u sprečavanju raznih oboljenja.

.Bela pomaže kod nazeba i alergija

Namirnice bele boje, a posebno crni i beli luk, bogate su nutrijentima koji jačaju imunitet i pokazale su se kao delotvorni antihistaminici u borbi sa alegrijskim reakcijama kao što su svrab, kijanje i curenje nosa. Crni luk se uspešno koristi kao "lek" za prehladu, kašalj, astmu i bronhitis, reguliše šećer u krvi i deluje kao laksativ. Poznato je da beli luk ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Za takvu reakciju je zaslužno sumporno jedinjenje alicin koje nastaje pod uticajem kiseonika prilikom sečenja ili žvakanja ove namirnice.

Crvena za zdravlje srca

Crveno voće i povrće bogato je moćnim antioksidantima koji igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja jer sprečavaju slobodne radikale da nanose štetu ćelijama našega organizma. Jedan od njih je likopen koji im daje crvenu boju i koji u velikoj meri pomaže u sprečavanju bolesti srca. Najviše ga ima u paradajzu, crvenoj paprici, crvenom grejpu... Za razliku od vitamina C, likopen deluje efikasnije kada se voće ili povrće skuva.

Narandžasta reguliše holesterol

Pomorandža
foto: Profimedia

Osim što osvežava i podiže energiju, naučnici tvrde da sveže ceđeni sok od pomorandže pomaže regulisanju holesterola. Jedna američka studija je pokazala da tri čaše soka od pomorandže dnevno povećavaju dobar holesterol za 21 %, a smanjuju loš za 16 %! Još jedna namirnica narandžaste boje se pokazala kao dobar regulator holesterola. Šargarepa, osim što štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema i tumora, reguliše šećer i poboljšava vid, sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcijum pektat, koji smanjuje nivo holesterola u krvi.

Žuta za bolje varenje

Paprika
foto: RINA

Dokazano je da žute namirnice ublažavaju stomačne tegobe i pospešuju rad probavnog trakta. Žitarice, mango, kruške, ananas, papaja i žuta paprika su bogate vlaknima, flavonoidima i enzimima koje olakšavaju varenje, posebno proteina i ugljenih hidrata. Banana, zbog svog mekog sastava i glatkoće koristi se kod poremećaja rada creva. Ona neutrališe prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost želuca oblažući njegovu unutrašnjost. Osim toga, namirnice žute boje pokazale su se kao odlični pojačivači imuniteta, a posebno se izdvajaju žuta paprika i mango.

Zelena za bolji vid i vitku liniju

Zeleno povrće sadrži lutein, hemikaliju koja pozitivno deluje na vid. . Preporučena nedeljna doza luteina iznosi 6 mg, što se može izjednačiti sa šest obroka spanaća. Poznato je i da zelena boja smiruje, pa je nutricionisti preporučuju osobama koje imaju naviku da brzo jedu. Dakle, za vitku liniju jedite tikvice, brokoli, špargle, krastavce, spanać i sve vrste zelenih salata.

Plava za bolji rad mozga

Borovnice
foto: Profimedia

Istraživanja su pokazala da borovnice, zahvaljujući antioksidantu antocijaninu, pospešuju rad mozga, poboljšavaju memoriju i utiču na naše motorne sposobnosti. Poznata su i druga lekovita svojstva borovnica. Važno je znati da termalna obrada borovnicama ne oduzima lekovita svojstva, pa ih slobodno možete stavljati u kolače.

(Espreso/Prva/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.