EVO ŠTA BELI LUK MOŽE URADITI TELU AKO JEDETE PO 2,3 ČENA: Ovih 8 stvari će se DESITI brzinom svetlosti
Beli luk, Foto: Printscreen/TikTok/ cravingsbychrissyteigen

OBRATITE PAŽNJU

EVO ŠTA BELI LUK MOŽE URADITI TELU AKO JEDETE PO 2,3 ČENA: Ovih 8 stvari će se DESITI brzinom svetlosti

Volimo da kažemo da je beli luk prirodni antibiotik, ali šta to znači? Šta se dešava sa našim telom ako pojedemo 2 ili 3 čena belog luka svaki dan

Objavljeno: 14:38h

Luk je jedinstven po tome što sadrži proteine, ugljene hidrate i do 400 različitih bioaktivnih elemenata (vitamina, minerala i organskih kiselina).

Volimo da kažemo da je beli luk prirodni antibiotik, ali šta to znači? Šta se dešava sa našim telom ako pojedemo 2 ili 3 čena belog luka svaki dan?

Beli luk sadrži alicin, koji se oslobađa nakon što ugrizete beli luk. Alicin ubija različite vrste bakterija, deluje antiseptički, sprečava razmnožavanje mikroorganizama, ali se i uništava na visokim temperaturama, što znači da je najzdravije jesti beli luk svež a ne termički obrađen, piše Ekonet.

Beli luk
foto: Youtube / America's Test Kitchen

1. Beli luk štiti kardiovaskularni sistem. Jedan čen belog luka svakog dana će pomoći u jačanju krvnih sudova, stimulisanju cirkulacije krvi i smanjenju koncentracije holesterola u telu. Beli luk pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

2. Prema naučnim istraživanjima, beli luk takođe smanjuje šećer u krvi za približno 25%.

3. Beli luk će ojačati imunitet, neutralisati slobodne radikale i toksine koji štete organizmu.

4. Beli luk se bori protiv parazita u ljudskom telu.

5. Beli luk stimuliše proizvodnju želudačnog soka (ovo stimuliše apsorpciju gvožđa), reguliše funkcionisanje pankreasa, poboljšava apetit.

6. Beli luk može usporiti proces taloženja soli, štiti od uništavanja i obnavlja hrskavicu i zglobno tkivo, služi kao prevencija osteoartritisa.

7. Beli luk je izuzetno bogat antioksidansima, flavonoidima, vitaminima B, kiselinama, koji su u stanju da regenerišu kožu, daju joj elastičnost, bore se protiv akni i ranih bora.

8. Nutricionisti i zagovornici pravilne ishrane smatraju da uvođenje belog luka u ishranu izaziva gubitak težine.

(Espreso/stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.