DA VAM SE KISELI KUPUS NE BI POKVARIO OBAVEZNO U NJEGA STAVITE 1 SASTOJAK: Samo na taj NAČIN neće PROPASTI
Kiseli kupus, Foto: Profimedia

KORISNO

DA VAM SE KISELI KUPUS NE BI POKVARIO OBAVEZNO U NJEGA STAVITE 1 SASTOJAK: Samo na taj NAČIN neće PROPASTI

Ovaj način čuvanja će vam pomoći da potraje dugo

Objavljeno:

Kiseli kupus kao zimnicu priprema gotovo svaka kuća u Srbiji. Ono što mnoge domaćice muči jeste kako da on potraje dugo i ne pokvari se.

Evo jednog trika koji će vam pomoći da sigurno potraje do leta.

Ovaj recept koriste mnogi.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/RTS

Priprema:

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

1 / 4 Foto: Bakina kuhinja

Da bi vam kiseli kupus potrajao morate da uradite jednu stvar.

Kiseo kupus možete da sačuvate tokom leta, ako čuvate kacu ili bure na tamnom i hladnom mestu sa stalnom temperaturom. Visoka temperatura je najveći neprijatelj kiselog kupusa.

Ali u jeku leta ovi saveti su teško primenljivi. Tada možete da izvadite glavice, pažljivo odvojite listove i da ih stavite u zamrzivač u plastičnim kesama.

Kiseli kupus
foto: Printscreen Youtube/Kako kiseliti kupus

Druga varijanta je da poređate listove kupusa ili nasečeni kupus u tegle, dopunite teglu do kraja rasolom iz kupusa, i da sterilišete tegle 7-10 minuta. Tako ćete tokom cele godine pri ruci imati kiseo kupus.

Ren u buretu će vam pomoći da kupus duže traje. Glavici koju ste već izvadili treba odseći stablo, koje se najbrže kvari, i na to mesto treba staviti so.

(Espreso/Stil/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.