KARDIOLOG HADŽI TANOVIĆ JE OVAKO SAVETOVAO PACIJENTE: Može biti OBIČNO, a ukazuje da imate PROBLEM SA SRCEM
Dr Višeslav Hadži Tanović, Foto: Printscreen/Prva tv

OBRATITE PAŽNJU

KARDIOLOG HADŽI TANOVIĆ JE OVAKO SAVETOVAO PACIJENTE: Može biti OBIČNO, a ukazuje da imate PROBLEM SA SRCEM

A boli li srce? Često se dešava da nas nešto boli u predelu grudnog koša sa leve strane, pa kažemo da nas „boli srce“, iako već duže vreme slušamo da ovaj mišić ne može da boli

Objavljeno: 09:09h

u jednom od brojnih gostovanja kardiologa otkriveno je koja su tri najčešća simptoma angine pektoris i zašto se ponekad osećamo kao da nas srce boli.

Dr Višeslav Hadži Tanović savetovao je sledeće:

- Svako jutro odvojite 10-15 minuta za vežbanje pred otvorenim prozorom - naglasio je on u Jutarnjem programu TV Prva i savetuje vežbe istezanja ili hodanje za zdravo srce.

- Tako funkcioniše kardiovaskularni sistem - kaže doktorka i navodi da je veliki problem u Srbiji što se cele porodice, čak i kada odu na izlet, negde u prirodu, umesto da šetaju i kreću, okupljaju se oko stola da jedu napolju. , "na svežem vazduhu".

- Kada se prejedate, preopterećujete kardiovaskularni sistem. Dakle, krećite se. Uživajte u prirodi, ona je najbolja prevencija i lek za sve bolesti – rekao je lekar i apelovao na ljude da se više kreću kako bi sačuvali zdravlje srca.

Brak, Svadba, Venčanje, Srce, Ljubav
foto: Profimedia

A boli li srce? Često se dešava da nas nešto boli u predelu grudnog koša sa leve strane, pa kažemo da nas „boli srce“, iako već duže vreme slušamo da ovaj mišić ne može da boli.

- Imate i pluća u grudima, imate čitav niz drugih organa koji mogu da bole. Može biti zapaljenje mišića, može biti problem sa kičmom... Kako neko može znati da ima problema sa srcem: to je bol u predelu grudne kosti u vidu stezanja, kada osoba ponekad prebledi i ako bol traje duže od pet minuta, to najverovatnije znači da osoba ima anginu pektoris. Angina pektoris je suženje krvnih sudova srca koji smanjuju kapacitet protoka kiseonika, srčani mišić reaguje bolom i upozorava - uradite nešto, idite kod kardiologa. Štaviše, mi kardiolozi možemo da utvrdimo da li je neko srčani bolesnik ili ne, da li je bol u mišićima ili nešto drugo, ili je u pitanju srce - govorio je lekar, a prenosi mondo.rs.

Zašto se dešava da nas bole grudi kada je hladno i da li je ovo stanje opasno, dr Višeslav tada je rekao da je ovaj osećaj vezan za srčane probleme.

- Sedite u sobi, na 25 stepeni. Izađeš na hladno na nula stepeni, onaj ko ima problema sa srcem oseća bol u predelu grudnog koša, mora da stane, ne može dalje. Isto važi i za napor. Ideš uzbrdo, stegne te u grudima, ne možeš dalje... Obavezno odeš kod kardiologa da vidi da li je angina pektoris i da li je pacijent kandidat za ugradnju stenta ili bajpasa - isticao je dr Hadži Tanović

Podsetimo, svetski poznati kardiolog Višeslav Hadži-Tanović preminuo je 2021. u 74. godini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.