POSLE OVOG TURSKOG SPECIJALITETA ZABORAVIĆETE NA OBIČNU PICU: Pide su ukusnije zbog SVOJIH NADEVA, zapišite recept
Pide, Foto: Profimedia

odmah ćete ih zavoleti

POSLE OVOG TURSKOG SPECIJALITETA ZABORAVIĆETE NA OBIČNU PICU: Pide su ukusnije zbog SVOJIH NADEVA, zapišite recept

Najbolji turski pide je pravi vrlo lako, ne treba vam mnogo novca, a nećete poći da prestanete da ga jedete kad probate!

Objavljeno:

Turske pide su svojevrsni specijalitet ovog naroda kome gotovo niko ne može da kaže "ne". Veoma interesantno izgleda, priprema je vrlo jednostavna, ukusom osvaja na prvi pogled. Svi koji su ga probale, kažu da je bolji od pice na koju smo na navikli, pa proverite i vi!

Sastojci:

400 ml mleka,

100 ml ulja,

1 kašika šećera,

1 kašika soli,

10 g suvog kvasca,

Pica
foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

2 cela jaja,

850 +50 g mekog brašna.

Nadevi mogu biti razni:

sir,

jaja "na oko",

kaškavalj,

šunka,

pečurke...

Pide
foto: Profimedia

Priprema:

U nekih 150-200 ml toplog mleka razmutiti šećer, kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe dok pripremimo ostale sastojke.

Oko 400 g brašna staviti u posudu za mešenje pa dodati so i izmešati. Dodavati zatim redom sastojke. Preostalo mleko, skoro sve ulje (ostaviti 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedno belance (žumance isto ide za kraj) i nadošao kvasac dodati u brašno. Umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ili se lepi vrlo malo od 850 g brašna.

Pouljiti sa onim ostavljenim uljem, malo premesiti i ostaviti testo da raste sat do sat i po na toplom mestu.

Pica
foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Nadošlo testo premesiti, pa podeliti na 8 delova (ili koliko hoćete da dobijete i da li želite veće ili manje). Svaki deo testa oblikovati u lopticu. Ne valjati testo predugo kako ne bi postalo žilavo i teško za ravlačenje, ali ako se to i desi samo ostavite loptice da odstoje 10 minuta i opustiće se.

Razvući svaku lopticu gore – dole, a malo i sa strane. Staviti nadev po želji (primere pogledajte u videu na kraju teksta). Na kraju samo saviti ivice ka unutra, a krajeve testa pritisnuti u špic da se dobije oblik čamca.

Ostavimo 30-ak minuta da odstoje (prva tura) dok punimo drugu. Premazati preostalim žumancetom i uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Peći 15-20 minuta. Pogledajte posle 15 minuta da vidite da li treba još da se peče, da ivice lepo porumene.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.