PRE NEGO ŠTO NAPRAVITE SLAVSKI KOLAČ ZA JOVANDANJ, OVO OBAVEZNO PROČITAJTE: Srbi tu GREŠE non stop
Slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

naučite

PRE NEGO ŠTO NAPRAVITE SLAVSKI KOLAČ ZA JOVANDANJ, OVO OBAVEZNO PROČITAJTE: Srbi tu GREŠE non stop

Napravite slavski kolač koji će svi hvaliti, a ako ukrasi izgore ili potamne, primenite trikove koje ćete pročitati u nastavku teksta

Objavljeno: 09:32h

Slava se smatra jednim od najvažnijih događaja u pravoslavnim porodicama u Srbiji posle Božića i Uskrsa, a kako je počela sezona vreme je da se domaćice organizuju i osmisle dekoraciju i jelovnik za slavu.

To je vreme kada se porodica, rodbina, prijatelji, kolege okupljaju i druže, a u fokusu je bogata slavska trpeza i bitno je da bude dobro pripremljena. Organizovanje slave uvek predstavlja izazov za domaćine. Pored jela, bitno je i kako ćete dekoristati slavsku trpezu, a tu je sve važno - od stolnjaka, do salveta, čaša i escajga. Ako se kojim slučajem desilo da je stolnjak požuteo od stajanja, pročitajte kako da lako uklonite fleke.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Obeležavanje slave se razlikuje od kuće do kuće, ali ono što je zajedničko svima jeste to da na stolu obavezno mora da se nađe kuvano žito - koljivo, slavski kolač, sveća i vino.

Slava ne mora da bude bogata, ako niste u mogućnosti, ali na svakoj trpezi treba da se nađu ova četiri obeležja. Slavski kolač obeležava telo Isusa Hrista, a vino kojim se provila obeležava njegovu krv. Kolač se pravi noć uoči slave sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Ukrasi na kolaču predstavljaju sreću i blagostanje.

Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA (koji se naziva i prosfornik ili poskurica), a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Pravi se pet ovakvih pečata i koji se stavljaju na pet kugli od testa. Na najveću kuglu se prosfornik stavlja na samu sredinu i u njemu se nožićem napravi rupica. Tu se ubode grančica bosiljka. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Pročitajte i koje su to ukrase pravile naše bake:

1) Klasje žitapredstavlja rodnu godinu kao i grozd, hleb i burence. Grozd izražava želju da vinograd dobro rodi, a burence i hleb želju da svega bude u izobilju

2) Ptice simbolizuju zdravlje i veselje

3) Knjiga se mesi ukoliko u kući ima đaka (bilo da su učenici ili studenti), ona predstavlja napredak u učenju

4) Ružice označavaju lepotu, čistotu i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice.

Postoje trikovi koji će vam pomoći da ukrasi ostanu beli, a vrlo su jednostavni. Kada zamesite testo od brašna i vode dodajte so, jer ona daje to belilo. Testo treba zamesiti tvrđe, da bude kao plastelin. Međutim, umesto soli bele ukrase možete osigurati i gustinom.

Slavski kolač
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Čašu belog brašna i trećinu čaše gustina zamesite sa mlakom vodom i pravite ukrase. Možete ih staviti na slavski kolač odmah, a možete i na pola pečenje, samo tada premažite žumancetom mesto gde ćete ih staviti i onda zalepite. Postoji i druga opcija i tako vam sigurno neće izgoreti, a to je da ispečete kolač, a ukrase napravite dan ranije, pa ih pomoću belanceta zalepite za kolač i vratite u rernu na 100°C nekih 20-ak minuta.

Postoje još 2 jednostavna trika koji će spasiti situaciju u svakom trenutku. Prvi trik je vezan za ukrase koji su izgoreli, a spasićete ih tako što ćete razmutiti brašno u vodi i premazati ih. Oni će pobeleti kada se osuše. A ukoliko želite da istaknete neki detalj na kolaču, premažite ga razmućenim jajetom.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.