ZAPIŠITE RECEPT
NAŠE BAKE OBAVEZNO DODAJU 1 SASTOJAK U PARADAJZ SOS: Samo tako im ne ispadne KISELKAST
Paradajz je povrće koje je često zastupljeno u srpskoj kuhinji, a jedan od najčešće pripremanih recepata je upravo domaći kuvani sos od paradajza
Italijanke se diče pelatom, Amerikanci ne mogu da zamisle obrok bez kečapa, a u Vojvodini se zna - nedeljni ručak podrazumeva supu, bareno povrće i meso i sos od paradajza.
Paradajz je povrće koje je često zastupljeno u srpskoj kuhinji, a jedan od najčešće pripremanih recepata je upravo domaći kuvani sos od paradajza.
Sastojci:
mala glavica crnog luka
kašika masti (ili dve kašike ulja)
2 kašike brašna
250 ml soka od paradajza
125 ml vode
so
kafena kašičica šećera
sušeni bosiljak (po želji)
Priprema:
Očistite luk, pa ga sitno iseckajte.
U šerpicu sipajte ulje ili mast, pa kad se zagreje dodajte sitno iseckan crni luk i dinstajte par minuta na srednje jakoj vatri dok ne porumeni. Pažljivo dodajte brašno i sve vreme mešajte varjačom da brašno ne bi izgorelo na masnoći.
Posle minut-dva sipajte sok od paradajza i vodu, dodajte so i šećer i sve vreme mešajte varjačom da se ne bi stvorile grudvice. Sos je gotov kad se zgusne do konzistencije testa za palačinke.
Šećer će neutralisati kiselost paradajza, pa će sos dobiti neophodnu laganu slast. Po želji, kad je sos skuvan možete mu dodati malo sušenog bosiljka.
Služite uz bareno meso, krompir i šargarepu.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!