OVAJ SPECIJALITET SE NA JUGU SRBIJE SPREMA 1 NEDELJNO ZA DORUČAK: A tek da vidite sa čime je DOMAĆICE PRELIVAJU
Poparenica u tepsiji, Foto: Prinstcreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Miskovic

PREUKUSNO

OVAJ SPECIJALITET SE NA JUGU SRBIJE SPREMA 1 NEDELJNO ZA DORUČAK: A tek da vidite sa čime je DOMAĆICE PRELIVAJU

Kad se na poslednjem sloju poparenice uhvati hrskava korica, izvadite posudu iz rerne, prelijte jelo preostalom rastopljenom mašću i služite dok je toplo

Objavljeno:

Miris toplog pečenog testa sa sirom najlepši je način da razbudite ukućane.

Recept koji vam donosi Telegraf priprema se na našim prostorima duže od jednog veka, a karakterističan je za južni deo Srbije, gde je poparenica sa sirom bila obavezna na trpezi makar jednom nedeljno.

Sastojci:

2 jaja

3 čaše brašna (mera je čaša od 180 mililitara)

Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Ольга Матвей

1 čaša obične vode

1 čaša kisele vode

so

200 g sira

100 g masti

Priprema:

Umutite jaja viljuškom, pa dodajte brašno, običnu vodu, kiselu vodu i malo soli, i sve dobro izradite varjačom. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke.

Pita
foto: Printscreen/Youtube/ FooDee

Okruglu tepsiju ili vatrostalnu posudu premažite mašću i stavite je u rernu koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni. Kad se posuda dobro zagreje, izvadite je iz rerne, kutlačom sipajte deo smese, pa vratite u rernu da se zapeče tek toliko da se uhvati korica.

Opet izvadite posudu iz rerne, sipajte izmrvljeni sir preko prvog dela poparenice, odmah zatim prelijte testom i kašikom rastopljene masti, pa vratite da se i drugi sloj zapeče.

Pita
foto: Printscreen/Youtube/ FooDee

Na isti način utrošite ostatak sira i testa za poparenicu.

Kad se na poslednjem sloju poparenice uhvati hrskava korica, izvadite posudu iz rerne, prelijte jelo preostalom rastopljenom mašću i služite dok je toplo.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.