DOMAĆICE, 1 GREŠKU PRAVITE KADA SPREMATE MUSAKU: Samo OVAKO će ispasti SOČNA, otkrivena je TAJNA
Musaka, Foto: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

RECEPT

DOMAĆICE, 1 GREŠKU PRAVITE KADA SPREMATE MUSAKU: Samo OVAKO će ispasti SOČNA, otkrivena je TAJNA

Nema nikakve potrebe za prethodim kuvanjem krompira

Objavljeno:

Musaka od krompira je sigurno jedno od jela koje je duboko ukorenjeno u srpskim prehrambenim navikama. Kao uostalom i druge brojne, u novije vreme prilično ozloglašene, kombinacije mesa i krompira. Nisam ni ja izuzetak, i baš volim ovu zimsku musaku, dok mi je leti za nijansu draža musaka od tikvica.

Evo kako je pripremam, i kakve sam zaključke izvukla tokom sopstvene musaka-evolucije. Kod pripreme krompir musake nema nikakve potrebe za prethodim kuvanjem krompira. A umeju domaćice to da rade. Skuvaju krompir, pa iseku na kolutove, pa tek onda slažu musaku, koju posle peku. Što kuvaju krompir? Pa, preventivno. Da slučajno ne ostane živ.

Musaka
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/HOME KITCHEN WITH DANNY

Bespotrebno. Krompiru treba pola sata da se skuva, od momenta kad tečnost počne da vri. Musaka se peče osetno duže od tog vremena, dakle sumnje da će krompir ostati živ su neosnovane. Druga stvar, ako se kuvan krompir nadje u musaki, tokom pečenja ume da se prekuva. Možda neko tako i voli, u redu.Ali treba imati u vidu da se kuvan krompir već napio vode, pa neće primiti mleka koliko bi inače, a mleko krompiru daje nešto što voda ne ume.

Musaka, tj. krompir traži ulje. Poznato je da svako prženo povrće ima lepši ukus od barenog. Skuvaće se krompir i samo u mleku, ali nije to to. Spremala sam ja i takve musake, sa tri kapi ulja, sve se to da pojesti, ali musaka postaje savršena jedino kad se ne štedi na ulju i začinima. U receptu koji sledi dat je provereni minimum tih sastojaka - 1.5 dl ulja na kilogram očišćenog krompira i pola kilograma mesa, mada komotno može i 2 dl.

Dve kašičice aleve, a baš je lepo da jedna od te dve bude ljuta aleva. Bibera ja stavim pola kašičice, i jedino ako je neko baš izuzetno osetljiv na peckavost crnog praha, ovo treba smanjiti. Moji klinci, od 5 i 6 godina, nisu se bunili, pa cenim da ipak nije previše :)

Prijatno!

Musaka, Musaka od pire krompira
foto: Printscreen/Youtube/Njam njam A&V

Sastojci:

1.2 kg krompira tj. oko 1 kg očišćenog

500 g mešanog mlevenog mesa

2 glavice luka

2 kašičice aleve paprike

2.5 kašičice soli

1/2 kašičice bibera

1.5 dl ulja

4 jaja

500 ml mleka

Musaka
foto: Printscreen/Youtube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Postupak:

1. Na 75 ml ulja izdinstati luk sa jednom kašičicom soli, da omekne, pa dodati mleveno meso i nastaviti dinstanje na tihoj vatri dvadesetak minuta, do pola sata, mešajući povremeno. Na kraju umešati 2 kašičice aleve paprike, od kojih jedna može da bude ljuta, i pola kašičice bibera.

2. Dok se meso dinsta, oguliti i iseći kriompir na tanke kolutove. Isprati pod mlazom hladne vode. Sipati pola kašičice soli preko krompira i rukama promešati da se so rasporedi. Ostaviti 5-10 minuta, da iz krompira počne da se izdvaja voda.

3. Na pleh dimenzija 30x20 cm sipati 75 ml ulja i rasporediti polovinu kolutova krompira, bez vodice koja se iz njih izdvojila. Malo promašati krompir u plehu, da se sav presvuče uljem. Preko rasporediti meso, pa drugu polovinu krompira, ređajući kolutove kao riblju krljušt, jedan kolut malo preko drugog. Jaja i mleko razmutiti viljuškom i umešati kašičicu soli. Preliti preko musake, da ogrezne. Paziti da ostane bar 2 cm od vrha musake do vrha tepsije, da ne bi kipelo tokom pečenja.

4. Staviti u rernu zagrejanu na 200°C, pa od kad tečnost počne da vri peći još oko 45 minuta do sat vremena. Kad se na površini uhvati lepa korica izvaditi musaku i ostaviti 10-15 minuta da se slegne. Služiti toplo uz pavlaku ili kiselo mleko.

(Espreso/Proverenirecepti.com/Maja Babić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.