POZNATI DOKTOR OTKRIO ŠTA TREBA DA URADITE DA DOŽIVITE STOTU: 2 stvari su PRESUDNE ZA DUG ŽIVOT
dr Džordž D. Lunberg, Foto: Printscreen/Youtube/ Dr. McDougall Health & Medical Center

obavezno pročitajte

POZNATI DOKTOR OTKRIO ŠTA TREBA DA URADITE DA DOŽIVITE STOTU: 2 stvari su PRESUDNE ZA DUG ŽIVOT

dr. Lunberg veruje da, iako nikada ne bi trebalo da udišete duvanski dim, trebalo bi da držite svoj BMI u „zdravom opsegu“ korišćenjem raznih alata

Objavljeno: 14:58h

Kao suprug, otac i deda, kao i novinar, verovatno najviše brinem o kvalitetu života. Kao lekar i forenzički patolog, veoma mi je stalo do dužine života i kvaliteta smrti, objašnjava dr Džordž D. Lunberg za Medscape.

Kaže da je malo kasno da se odlučite da živite životom predaka koji nisu umrli prirodnom smrću u mladosti ili srednjim godinama, ali da postoje načini da na kvalitetan način produžite svoj „životni vek“.

dr. Lunberg veruje da, iako nikada ne bi trebalo da udišete duvanski dim, trebalo bi da držite svoj BMI u „zdravom opsegu“ korišćenjem raznih alata.

"Održavajte svoj krvni pritisak u 'zdravom opsegu' sa ili bez lekova i niskim otkucajima srca u mirovanju, i verovatno ćete doživeti duboku starost. Samo te radnje mogu biti dovoljne da vam produže život."

Svako od nas, kaže doktorka, zaista može uspešno da kontroliše svoj kvalitet života, dužinu života i parametre umiranja.

Na putu do sporog i lepog „sazrevanja”, ove stvari mogu biti odlučujuće za mnoge pojedince i situacije, a postoje, kaže, čvrsti dokazi koji potkrepljuju većinu njegovih tvrdnji.

Evo šta još treba da uradite da biste postali stogodišnjak:

Dugovečnost, Himalaji, Tibetanci, Tibet
foto: Profimedia

Ne konzumirajte šećer, koji se dodaje u kućna ili restoranska jela, bezalkoholna pića, voćne sokove, peciva, deserte ili prerađenu hranu. Jedite integralne žitarice, uključujući mekinje. Jedite nadzemno, lisnato povrće, malo korjenastog povrća, orašaste plodove i kikiriki, ali i bobičasto voće i unosite dodatnu količinu vlakana.

Uzmite dnevni dodatak magnezijuma, a možda i vitamine K2, C i D.

Ne brinite o konzumiranju životinjskih i biljnih masti (bez trans masti), uključujući mleko, sir, meso, živinu, morske plodove i jaja. Uživajte u ovoj hrani, ali umereno.

Dva bogata obroka dnevno, bez grickanja između obroka, najbolji su izbor ako želite da sačuvate zdravlje i doživite duboku starost.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.