PRELIJTE KRASTAVCE HLADNOM VODOM: Dobićete REZULTAT kojem se niste nadali
Krastavci, Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

probajte i sami

PRELIJTE KRASTAVCE HLADNOM VODOM: Dobićete REZULTAT kojem se niste nadali

Vrlo jednostavan recept koji ne oduzima puno vremena i truda. Krastavci će biti odlični

Objavljeno: 12:31h

1. Kiseli i kiseli krastavci nisu ista stvar. Za pripremu prve koristi se sirće ili limunska kiselina, a za drugu samo sol.

2. Ranije su se krastavci solili u drvenim bačvama, ali sada se ova metoda rijetko koristi. Mnogo je zgodnije soliti povrće u običnim staklenim teglama. Štaviše, krastavci su ukusni kao bačve.

3. Postoje dva načina soljenja: hladno i toplo. U prvom slučaju povrće se prelije hladnom vodom, au drugom - najčešće, prvo hladnom vodom, a zatim vrućom infuziranom salamurinom. Tegle sa hladnim kiselim krastavcima se zatvaraju najlonskim poklopcima i drže na hladnom. Tegle sa krastavcima napunjene vrelom vodom zamotaju se željeznim poklopcima i mogu se čuvati na sobnoj temperaturi.

4. Da bi kiseli krastavci bili gusti i hrskavi, potopite ih u ledenu vodu 3-4 sata. Možete ga čuvati duže, pogotovo ako ste kupili krastavce.

5. Povrće i začinsko bilje se mora oprati, a staklenke i poklopci sterilizirati.

6. Nakon što krastavce prelijete hladnom vodom, bolje je ispod tegle staviti široku posudu ili lavor. Ovo je samo radi praktičnosti: zbog fermentacije, tekućina može prodrijeti kroz poklopac.

7. Kiseli krastavci će biti gotovi za najmanje mesec dana.

Kako kuvati kisele krastavce

Svi sastojci su predviđeni za jednu limenku od 3 litre. Za salamuri će vam trebati oko 1-1½ kg krastavaca i oko 1-1½ litara vode.

Međutim, bolje je odrediti tačnu količinu empirijski: krastavci moraju biti vrlo čvrsto nabijeni, a staklenka mora biti napunjena vodom do samog ruba.

Vrlo jednostavan recept koji ne oduzima puno vremena i truda. Krastavci će biti odlični.

Način soljenja je hladan.

Sastojci

2 lista hrena;

2 lista trešnje;

2 kišobrana kopra;

2 čena belog luka;

½ ljute paprike - po želji;

krastavci;

3 supene kašike soli;

vode.

Priprema

Na dno tegle stavite listove rena, ribizle i trešnje, kopar i krupno seckani beli luk i biber. Čvrsto nabijte krastavce u teglu.

Otopite sol u čaši vode. Krastavce prelijte čistom hladnom vodom do polovine tegle. Zatim dodajte fiziološki rastvor i potpuno napunite teglu hladnom vodom. Teglu zatvorite čvrstim najlonskim poklopcem i odmah je stavite na hladno mesto.

Povrće će krastavcima dati neobičnu, ugodnu aromu. A zimi se slana mrkva i paprika mogu koristiti za kuhanje ili ukrašavanje drugih jela.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.