probajte i sami
PRELIJTE KRASTAVCE HLADNOM VODOM: Dobićete REZULTAT kojem se niste nadali
Vrlo jednostavan recept koji ne oduzima puno vremena i truda. Krastavci će biti odlični
1. Kiseli i kiseli krastavci nisu ista stvar. Za pripremu prve koristi se sirće ili limunska kiselina, a za drugu samo sol.
2. Ranije su se krastavci solili u drvenim bačvama, ali sada se ova metoda rijetko koristi. Mnogo je zgodnije soliti povrće u običnim staklenim teglama. Štaviše, krastavci su ukusni kao bačve.
3. Postoje dva načina soljenja: hladno i toplo. U prvom slučaju povrće se prelije hladnom vodom, au drugom - najčešće, prvo hladnom vodom, a zatim vrućom infuziranom salamurinom. Tegle sa hladnim kiselim krastavcima se zatvaraju najlonskim poklopcima i drže na hladnom. Tegle sa krastavcima napunjene vrelom vodom zamotaju se željeznim poklopcima i mogu se čuvati na sobnoj temperaturi.
4. Da bi kiseli krastavci bili gusti i hrskavi, potopite ih u ledenu vodu 3-4 sata. Možete ga čuvati duže, pogotovo ako ste kupili krastavce.
5. Povrće i začinsko bilje se mora oprati, a staklenke i poklopci sterilizirati.
6. Nakon što krastavce prelijete hladnom vodom, bolje je ispod tegle staviti široku posudu ili lavor. Ovo je samo radi praktičnosti: zbog fermentacije, tekućina može prodrijeti kroz poklopac.
7. Kiseli krastavci će biti gotovi za najmanje mesec dana.
Kako kuvati kisele krastavce
Svi sastojci su predviđeni za jednu limenku od 3 litre. Za salamuri će vam trebati oko 1-1½ kg krastavaca i oko 1-1½ litara vode.
Međutim, bolje je odrediti tačnu količinu empirijski: krastavci moraju biti vrlo čvrsto nabijeni, a staklenka mora biti napunjena vodom do samog ruba.
Vrlo jednostavan recept koji ne oduzima puno vremena i truda. Krastavci će biti odlični.
Način soljenja je hladan.
Sastojci
2 lista hrena;
2 lista trešnje;
2 kišobrana kopra;
2 čena belog luka;
½ ljute paprike - po želji;
krastavci;
3 supene kašike soli;
vode.
Priprema
Na dno tegle stavite listove rena, ribizle i trešnje, kopar i krupno seckani beli luk i biber. Čvrsto nabijte krastavce u teglu.
Otopite sol u čaši vode. Krastavce prelijte čistom hladnom vodom do polovine tegle. Zatim dodajte fiziološki rastvor i potpuno napunite teglu hladnom vodom. Teglu zatvorite čvrstim najlonskim poklopcem i odmah je stavite na hladno mesto.
Povrće će krastavcima dati neobičnu, ugodnu aromu. A zimi se slana mrkva i paprika mogu koristiti za kuhanje ili ukrašavanje drugih jela.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!