EVO ZAŠTO NE BI TREBALO DA PIJETE "REKU ALKOHOLA" ZA SRPSKU NOVU GODINU: Niko nije znao da je u pitanju OVAJ RAZLOG
Ilustracija, Foto: Profimedia

malo ko zna

EVO ZAŠTO NE BI TREBALO DA PIJETE "REKU ALKOHOLA" ZA SRPSKU NOVU GODINU: Niko nije znao da je u pitanju OVAJ RAZLOG

Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava

Objavljeno:

Srpska nova godina praznuje se 14. januara po novom, odnosno po starom, julijanskom kalendaru, 1. januara. Zato se i zove Nova godina.

Novu godinu večeras dočekuju Srpska, Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva i Sveta Gora. Uveče je u crkvama praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava.

U gradskoj sredini, u ponoć, služile su se krofne, a u jednu se stavljao zlatnik. Verovalo se da će onaj ko pronađe zlatnik imati uspešnu godinu.

Julijanska nova godina u našem narodu se naziva i Srpska nova godina, ali i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

Nova godina
foto: Printscreen/RTS

Međutim, postoji i običaji koju su zapravo izmišljeni.

Pod tim prvenstveno se misli na provođenje vremena u kafanama i klubovima za praznike uz reku alkohola. Ovaj "običaj" nema nikakve veze sa praznikom kao i verovanja u vezi sa privlačenjem novca uz razne trikove koja se kose sa verom.

Nova godina je i novi početak zato bi trebalo da preispitamo svoje misli i dela i da u novu uđemo čistog srca. Suština promene koju bi trebalo da doživite je da čovek živi za Boga i svog bližnjeg pa tek onda za sebe kao što je do sada živeo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.