SRBIMA ZBOG OVE GREŠKE SA RADIJATOROM RAČUN ZA STRUJU SKAČE KAO LUD: Savet za uštedu je ZLATA VREDAN
Radijator, Foto: Profimedia

VAŽNO

SRBIMA ZBOG OVE GREŠKE SA RADIJATOROM RAČUN ZA STRUJU SKAČE KAO LUD: Savet za uštedu je ZLATA VREDAN

Mnoga domaćinstva osećaju pritisak zbog povećanja računa za energiju, ali neka nenamerno uzrokuju porast računa.

Objavljeno:

Naime, radijatori su jedna od najkorišćenijih stvari u našim domovima i sa hladnijim mesecima svi se trudimo da ih efikasnije koristimo.

Zaboravljate da ispustite vazduh iz radijatora

Ispuštanje vazduha iz radijatora je brz posao koji traje nekoliko sekundi, ali mnogi ljudi na to zaborave.

Na ovaj način uklanjate zarobljeni vazduh koji može stvoriti hladne tačke i sprečiti vaš radijator da radi na najbolji mogući način. Sve što vam treba je ključ i neka stara odeća ili krpa da ,,uhvatite“ vodu koja izlazi.

Nikada ne ispuštajte vazduh iz radijatora kada je kotao uključen jer možete da se opečete. Stručnjaci kažu da je ispuštanje vazduha iz vašeg radijatora najmanje jednom godišnje od suštinskog značaja, inače vaš dom neće biti dovoljno topao, bez obzira koliko dugo držite kotao uključen.

Slučajno ste blokirali radijator

Povećanje grejanja na najviši nivo neće doneti nikakvu korist ako se sofa, krevet ili drugi nameštaj u dnevnoj sobi postavi ispred radijatora.

Ako vaš nameštaj pokriva radijator, toplota se neće moći najefikasnije širiti. Razmislite o preuređenju svoje sobe kako biste omogućili da se toplina širi po sobi.

Ako ne možete da preuredite svoj nameštaj, trebalo bi barem da ostavite malo prostora za disanje tako što ćete napraviti razmak između radijatora i prepreke.

Nepravilno podešavanje radijatora i termostata

Ako imate termostat podešen na visoku temperaturu, ali je najbliži radijator isključen, možda gubite energiju. To znači da će vaš kotao raditi duže nego što je potrebno, ali nećete zagrejati prostoriju.

To je zato što ventili radijatora sprečavaju da topla voda teče u radijator kada se postigne određena sobna temperatura. Da biste bili sigurni da zagrevate samo onoliko gasa koliko vam je potrebno, postavite termostat u prostoriju koju planirate da najviše grejete i uverite se da zahteva centralno grejanje samo iz vašeg kotla kada vam je potrebno.

Radijator
foto: Profimedia

Zavese vise preko radijatora

Nije samo sofa ono što može učiniti da vaš radijator izgleda besmisleno. Ako imate zavese koje vise ispred vaših radijatora, toplota će se neizbežno apsorbovati ili zarobiti u njima, a svaka proizvedena toplota će biti izgubljena jer su prozori jedan od glavnih načina na koji toplota izlazi iz vašeg doma.

Radijator ne čistite dovoljno

Prašina u vašem radijatoru može ga učiniti manje efikasnim, pa je vredno očistiti radijator kao deo vašeg rasporeda čišćenja kako bi vaš dom bio topliji.

Održavanje radijatora čistim je jednostavan način za smanjenje potrošnje.

Grejanje svih prostorija u kući

Grejanje svih prostorija u vašoj kući je gubitak energije. Uštedećete grejanjem samo prostorija koje su vam potrebne.

Važno je da ne trošite novac na grejanje rezervnih prostorija ili drugih prostorija koje se ne koriste tokom zime.

Dakle, ako znate da se soba neće koristiti, obavezno isključite radijator i zatvorite vrata da zaustavite cirkulaciju hladnog vazduha kroz ostatak kuće.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.