NOVINARKA JELA JAJA SVAKOG DANA TOKOM 1 NEDELJE: Ovakav REZULTAT nije mogla NI DA SANJA
Jaja, Foto: Profimedia

PODELILA SA SVIMA

NOVINARKA JELA JAJA SVAKOG DANA TOKOM 1 NEDELJE: Ovakav REZULTAT nije mogla NI DA SANJA

Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog holesterola i bolesti srca. Poslednjih godina, studije poput ove u žurnalu „Nutrients“ iz 2018. godine su sugerisale da jaja imaju lošu reputaciju kakvu ne zaslužuju

Objavljeno: 15:59h

Jaja važe za veliki izvor proteina, vitamina i hranljivih materija, ali da li to znači da je poželjno da ih jedete svaki dan? Jedna novinarka je odlučila da proveri - jela je jaja svakog dana tokom jedne nedelje.

„Kao i većina dece, moja naklonost prema jajima počela je u detinjstvu prvenstveno sa jednostavnim pecivom za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Kada sam osrasla shvatila sam da su jaja svuda, od kiša do karbonare. Poslednjih godina jaja su postala moderan toper za salate, pice i hamburgere — gastronomska zadovoljstva koja su nastala iz naših kultura povećavajući ljubav prema jelima od farme do stola“, započela je svoju priču Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy.

Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog holesterola i bolesti srca. Poslednjih godina, studije poput ove u žurnalu „Nutrients“ iz 2018. godine su sugerisale da jaja imaju lošu reputaciju kakvu ne zaslužuju.

Nešto od toga je rezultat neznanja da postoji dobar holesterol i „loš“ holesterol, a deo toga je prebacivanje krivice na jaja jer se ponekad kombinuju sa mnogo nezdravijim namirnicama. Na blogu klinike Mejo, na primer, o vezi između jaja i srčanih bolesti piše da bi prerađeno meso sa visokim sadržajem masti i natrijuma koje često ide uz jaja „moglo učiniti više za povećanje rizika od srčanih bolesti nego jaja“. A na istom blogu piše da je takođe važan „način na koji se kuvaju jaja i druga hrana – posebno ako se prže na ulju ili puteru“.

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/Essen Rezepte

Istina je, kaže registrovana dijetetičarka Džona Burdeos, da su jaja bogata hranljivim materijama i proteinima, kao i i da su dobar izvor drugih vitamina i minerala, uključujući vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E i K), B vitamine, folne kiseline i holin. „Za jaja se kaže da su ‘savršen protein’ jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i takođe su izvor antioksidanata (selen i karotenoidi u žumancetu), koji promovišu zdravlje očiju“, dodaje ona.

Jedno izuzetno veliko jaje nudi osam grama proteina i šest grama masti za 80 kalorija.

Imajući u vidu sve zdravstvene prednosti jaja, Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy odlučila je da jede jaja svaki dan u toku jedne nedelje. Evo šta je ona naučila tokom ovog eksperimenta.

Konzumiranje jaja svaki dan u toku jedne nedelje

Jaja
foto: Printscreen/Youtube/Essen Rezepte

Pored njihove nutritivne vrednosti, deo privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombinovanje s različitim ukusima. Da bi započela nedelju dana konzumiranja jaja, Stejtis ih je pomešala sa ostacima lososa i napravila fritatu. Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.

„Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Rešila sam da uvek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.). Rešila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira“, piše novinarka, a prenosi City magazin.

„Jedno neočekivano (i cool) zapažanje koje sam uočila tokom nedelje u toku koje sam jela jaja svakog dana bilo je to da sam pravila bolji izbor hrane. Na primer, umesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta, koji ima malu nutritivnu vrednost, izabrala sam dva tvrdo kuvana jaja. Od mafina bih bila ubrzo gladna, a jaja su me držala sitom sve do užine“, piše novinarka.

(Espreso/City magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.