VASILICA KOLAČ OBAVEZAN ZA SRPSKU NOVU: Domaćice ga MESE da bi cela godina BILA PUNA SREĆE (RECEPT)
Kolač, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

UKUSAN

VASILICA KOLAČ OBAVEZAN ZA SRPSKU NOVU: Domaćice ga MESE da bi cela godina BILA PUNA SREĆE (RECEPT)

Ovaj kolač je obavezan za Mali Božić! Evo šta treba da bude glavno jelo na trpezi za srpsku Novu godinu...

Objavljeno:

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije, kako bi cela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike.

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu - prema starom receptu za domaći hleb.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci:

3 šoljice projinog brašna

3 šoljice pšeničnog brašna

3 jaja

2 šoljice ulja

1 prašak za pecivo

Kašičica soli

3 šoljice kisele vode.

Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Vasilice sa medom

Sastojci:

800 gr brašna

200 g masti

40 g svežeg kvasca

1 kašičica soli

1 kašika šećera

Mlaka voda

Med

Priprema:

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci:

600 g brašna

25 g svežeg kvasca

1 kašičica soli

1 jaje, 3 dl mleka

250 g margarina

Med za premazivanje

Priprema:

Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C. Služite tople i prelivene medom.

U video prilogu vas očekuju recepti za lisnate vasilice, vojvođanske vasilice sa medom i neodoljive vasilice od projinog brašna!

(Espreso/Lepa i srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.