SVI JEDEMO JABUKE, A ONE MOGU IMATI STRAŠNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE: Nikad ih NE UNOSITE OVAKO jer su OTROV
Jabuka, Foto: RINA

paŽnja

SVI JEDEMO JABUKE, A ONE MOGU IMATI STRAŠNE POSLEDICE PO ZDRAVLJE: Nikad ih NE UNOSITE OVAKO jer su OTROV

Seme jabuke može biti otrovno!

Objavljeno: 14:46h

Jabuke, zajedno sa višnjama, breskvama i bademom, pripadaju porodici ruže. Seme jabuka i ova druga voća sadrže prirodne hemikalije koje su toksične za neke životinje. Da li su otrovni ljudima? Evo pogleda na toksičnost semena jabuka.

Semena jabuke sadrže malu količinu cijanida, koji je smrtonosni otrov, ali ste zaštićeni od toksina od tvrde prevlake.

Na TikTok profilu jedan medicinski lekar objavio je video koji govori o tome.

Poznato je da koštice jabuke sadrže sastojak koji se zove amigdalin. Osim jabuka, sadrže i bademi, koštice beskve, trešnje i kajsije. Razlika je u tome, što je ovaj sastojak netaknut potpuno bezopasan, međutim ako je semenka zgnječena, ošećenja ili prožvakana i tako dospe u probavni trakt, amigaldin se raspada u hidrogen cijanid koji je veoma otrovan, piše "Mondo".

I sam doktor je rekao da jedno seme ne može da vam našteti, ali u ukoliko preterate sa unošenjem istog i to isključivo u enormnim količinama, može da dovede čak i do smrtnog ishoda. Manje količine cijanida mogu da uzrokuju glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. A u najvećem riziku od trovanja cijanidom su deca, upravo zbog manje telesne težine koje imaju. Imajte u vidu da jedna jabuka sadrži najviše do 20 semenki, te je uvek bolje da ih pre jela ili pripreme nekog obroka otklonite!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.